Nieuwsbericht

Extra subsidie Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel beschikbaar

Profielfoto van Barbara Hasselaar
10 mei 2023 | 1 minuut lezen

De Nederlandse rijksoverheid heeft in 2022 de "Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmateriaal" aangekondigd. Het doel van deze regeling is om de bouw- en infrasector te stimuleren om te investeren in elektrisch materieel en zo bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Bij deze eerste ronde voor een subsidieaanvraag in mei 2022 was de gereserveerde 5 miljoen euro in een dag op. Met de tweede subsidie ronde die sinds 9 mei beschikbaar is komt daar nog een bedrag van ​​30 miljoen euro bij.

Duurzaamheid is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Steeds meer bedrijven proberen hun ecologische voetafdruk te verkleinen en meer duurzame oplossingen te vinden. Dit geldt ook voor de bouw- en infrasector, waar het gebruik van elektrisch materieel steeds populairder wordt. Elektrisch materieel stoot namelijk geen schadelijke stoffen uit en is daardoor veel milieuvriendelijker dan traditioneel materieel dat op fossiele brandstoffen draait.

De subsidieregeling is bedoeld voor bedrijven die investeren in elektrische voertuigen, machines en apparatuur die gebruikt worden in de bouw en infrastructuur. De regeling dekt 40% van de extra kosten van het aanschaffen van deze elektrische apparatuur ten opzichte van de aanschaf van conventionele apparatuur. Dit kan bijvoorbeeld het verschil zijn tussen een diesel aangedreven graafmachine en een elektrisch aangedreven graafmachine.

Het doel van deze subsidieregeling is om de sector te stimuleren om duurzamer te werken en te investeren in een schonere toekomst. Door deze investeringen kunnen bedrijven niet alleen bijdragen aan een duurzamere toekomst, maar ook kosten besparen op de lange termijn. Elektrische apparatuur heeft over het algemeen lagere onderhoudskosten dan traditionele apparatuur.

In de toekomst zal het waarschijnlijk steeds belangrijker worden om duurzamer te werken in de bouw- en infrasector. Het is dan ook belangrijk dat bedrijven nu al beginnen met het investeren in elektrisch materieel en andere duurzame oplossingen. De subsidieregeling "Schoon en Emissieloos Bouwmateriaal" kan hierbij een belangrijke rol spelen.

Meer weten over de subsidie regelening SSEB? Bekijk dan de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Benieuwd hoe duurzaam materieel en materiaal in RAW toegepast kan worden? Bekijk dan de Handreiking Duurzaamheid in RAW.