Nieuwsbericht

Helpdeskvraag: Onkruid beheersen op beeldkwaliteit A, maar het plantvak bevat 30% kaal oppervlak: is dat conform de systematiek?

9 juli 2025 | 3 minuten lezen

Het contract vraagt een bepaald niveau waarop de aannemer een areaal moet onderhouden. Wat kan en mag de aannemer dan buiten verwachten? De CROW-helpdesk legt het uit. 

Kees: Goedemiddag, ik heb een vraag over de Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte (KOR) in relatie tot de RAW-systematiek 

Lars: Ok, eens kijken of ik je kan helpen. 

Kees: We hebben een onderhoudsbestek aangenomen waarbij het meeste op beeldkwaliteit is, bijvoorbeeld onkruid in beplanting (heesters) beheren op niveau A. Bij start van het contract hebben wij geconstateerd dat het heestervak meer dan 30% kaal oppervlak bevat. Hierdoor is meer onkruid aanwezig. Wat moeten we nu doen? 

Lars: Eigenlijk spelen hier twee zaken. De technische staat van het heestervak en de hoeveelheid onkruid. Ik ga deze afzonderlijk bespreken. 
 
Technische staat: 

Als het heestervak meer dan 30% kaal oppervlak bevat (technisch onderhoudsniveau D), dan is het arbeidsintensief om bij het verzorgingsonderhoud het onkruid in beplanting (het heestervak) op niveau A te krijgen en te houden. Er zijn immers veel kale plekken waar onkruid gemakkelijk kan groeien. 

Hoeveelheid onkruid: 

Blijkt nu bij start van het werk dat het verzorgingsonderhoudsniveau van het heestervak niet op A ligt (meer dan 20% bedekt door onkruid), maar wel op A onderhouden moet worden, dan komen we bij artikel 01.24.05 uit de Standaard RAW Bepalingen 2020. Heel kort gezegd staat er dat het areaal bij start van het werk ‘op beeld’ hoort te zijn (per bestekspost mag maximaal 10% niet voldoen). Indien het plantvak hier niet aan voldoet, kan de aannemer het desgevraagd op niveau brengen. Staan deze werkzaamheden (de zogenaamde 0-beurt) niet in het bestek, dan wordt dit gezien als meerwerk. 

Kees: Dat is helemaal duidelijk, maar door het grote percentage kaal oppervlak komt er inderdaad snel meer onkruid. Dat zit niet in mijn prijs per eenheid. 

Lars: Daarmee kom ik op het tweede aspect. Daarvoor verwijs ik naar de UAV 2012. In paragraaf 5 staat dat de opdrachtgever verantwoordelijk is voor een juiste beschrijving van het werk. Op basis van het contract, waarin staat dat je op niveau A moet onderhouden, mag je als aannemer verwachten dat het betreffende vak ook technisch op niveau A ligt (UAV 2012, paragraaf 29 lid 3).  

Volgens de RAW-systematiek dienen de kostenbepalende factoren vermeld te worden in het bestek. Indien een heestervak veel kaal oppervlak heeft (dus niet op niveau A is) dan zou dit in het bestek vermeld moeten worden. De aannemer kan hier met zijn prijs dan rekening mee houden. Een ander duidelijk voorbeeld: een voetbalveld moet ook strak gemaaid zijn, daarvoor moet je dus ook een vlakke ondergrond hebben. Is de ondergrond heel ongelijk, dan zal het maaibeeld ook nooit voldoen. 

Kees: Staat dit ook in de KOR of de Standaard RAW Bepalingen? 

Lars: Nee, niet zo zwart-wit. Het gaat in deze om wat je redelijkerwijs mag verwachten. Van een plantvak dat op niveau A onderhouden moet worden, mag je verwachten dat de technische staat ook A is. Bij het voorbeeld van het heesterplantvak mag het percentage kaal oppervlak niet groter dan 5% zijn (zie beeldmeetlat bij technisch onderhoud). Dit staat niet in de KOR, maar is redelijkerwijs wel goed uitlegbaar. Door te kijken wat de eisen zijn bij het technisch onderhoud kun je ook goed aangeven waar het areaal niet voldoet. Dit zou onderdeel moeten zijn bij start van het werk. 

Je zou dus moeten kijken naar de hoeveelheid onkruid, maar ook of de technische staat voldoet. Op beeld brengen door onkruid te verwijderen maar ook het planten van heesters om het vak ook technisch op beeld te brengen. 

Kees: Bedankt voor de heldere uitleg. Hier kan ik zeker wat mee om in gesprek te gaan met de opdrachtgever. 

De CROW-helpdesk beantwoordt dagelijks tientallen vragen op het gebied van RAW, UAV-GC en aanbesteden. Meer helpdeskvragen lezen? Bekijk ze hier
Zelf een vraag stellen? Dat kan via Vraag en antwoord op RAW.nl of door het invullen van het helpdeskformulier op CROW.nl (kies bij vakgebied voor RAW). U kunt ook een e-mail sturen naar helpdesk@crow.nl.