Profielfoto van Johnny Molema

Johnny Molema

Uitlijning profielfoto

Functie: Docent
Kennis over: Beeldkwaliteit in RAW, Contractdata (linked data platform, basisspecificaties..), Gebruik van RAW, RAW 2020, RAW afdrachten en registratie, RAW voor de gww- en groensector, RAW-raamovereenkomsten
Lid sinds: 10-02-2020

RAW docent

1- Wie ben ik ……
Ik heb een eigen adviesbureau en ben werkzaam senior contractmanager, inkoopadviseur en docent en doe contractmanagement en bij zowel op kleine als zeer grote projecten bij verschillende opdrachtgevers, gebaseerd op de UAV als UAV-GC en in diverse rollen. Ik verzorg trainingen en ontwikkel samen met CROW cursussen.

2- Toegevoegde waarde …….
De RAW is gebaseerd op het huidige aanbestedingsstelsel zoals vastgelegd in de aanbestedingsreglementen en gebruikt de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken UAV2012. De RAW-systematiek gaat uit van de gelijkwaardigheid van contractpartners. De RAW-besteksystematiek is een stelsel juridische, administratieve en technische voorwaarden dat in Nederland wordt gebruikt voor het samenstellen van contracten in de grond-, weg- en waterbouwsector (GWW). De afkorting RAW staat voor Rationalisatie en Automatisering Grond-, Water- en Wegenbouw.
Het stelsel als geheel – de RAW-systematiek – vormt de basis voor het maken van infra-bestekken volgens een gestandaardiseerde, uniforme methode. De RAW geldt als het belangrijkste standaardbestek in de GWW-sector en wordt al ruim dertig jaar toegepast voor bouwprojecten in Nederland.
UAV staat voor Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken 2012 (UAV 2012). De UAV kan van toepassing worden verklaard in een contract of aannemingsovereenkomst in de bouw. De UAV regelt de contractverhoudingen tussen opdrachtgever en aannemer.
Met het van toepassing verklaren van de UAV wordt een bestek of aannemingsovereenkomst vereenvoudigd doordat veel administratieve zaken in de besteksekst kunnen worden weggelaten. Bestekken en overeenkomsten zijn bij toepassing van de UAV meer uniform. Het opstellen van een overeenkomst of een bestek wordt op deze wijze minder arbeidsintensief.
De UAV 2012 is het resultaat van samenwerking tussen de bouwsector en de overheid. De UAV is uitgegroeid tot een standaardregeling die bij projecten van de overheid en bij projecten in de private sector wordt toegepast. Toch is dit geen 'Standaardregeling' zoals dat in juridische zin wordt bedoeld; daartoe zou de arbitragebepaling moeten verdwijnen die juist zeer wordt gewaardeerd door de gebruikers van deze regels.
Opdrachtgever en aannemer hebben ieder een eigen “verantwoordelijkheid”. Mijn rol als trainer is om de systematiek en de verantwoordelijkheden uit te leggen aan beide partijen.


3- Waarom ik?
De reden dat ik bij het CROW deze cursussen verzorgd is dat de theorie gekoppeld is aan de praktijk en dat de deelnemers divers zijn. Ook vind ik het leuk en uitdagend om de cursisten handvaten mee te geven die in de praktijk kunnen worden toegepast. Mijn insteek is “Zorg dat de cursus een duidelijke boodschap heeft en dat die op verschillende manieren wordt aangeboden. Ik probeer het visueel te maken en laat het deelnemers ervaren hoe het in de praktijk gaat. Door de cursisten de theorie te laten ervaren, beklijft mijns inziens de informatie beter.”