Profielfoto van Niek van Onna

Niek van Onna

Uitlijning profielfoto

Functie: Adviseur/eigenaar
Kennis over: Aanbesteden, Past Performance, UAV-gc, Beeldkwaliteit in RAW, Contractdata (linked data platform, basisspecificaties..), Gebruik van RAW, RAW 2020, RAW afdrachten en registratie, RAW en jurisprudentie, RAW voor de gww- en groensector, RAW-raamovereenkomsten
Lid sinds: 16-10-2019

Over Niek

Gedurende mijn loopbaan heb ik aan alle kanten van de tafel met RAW mogen werken, adviesbureau, opdrachtgevers, aannemers, en bij CROW. Mijn werkzaamheden waren daarbij: bestekken opstellen, calculeren, termijnen opstellen, uitvoeringsadministratie voeren, ontwerpen, toezicht houden, aanbesteden, EMVI plannen schrijven etc. Van collegevoorstel t/m oplevering zeg ik wel eens! Dit heeft mijn waardering voor RAW vergroot. Met name dat (hoewel dat soms ook anders lijkt) de systematiek is ingericht op het SAMEN realiseren van bouwwerken. Ik heb met eigen ogen kunnen zien wat een evenwichtige risicoverdeling kan opleveren. En ook wat er gebeurd als deze verdeling uit balans raakt, kijk naar de discussies over risicoverdeling van de laatste jaren. Ik heb veel respect voor de grondleggers van de RAW systematiek en de toegevoegde waarde die deze heeft geleverd. Maar ik zie ook grote uitdagingen voor de toekomst om de systematiek blijvend te laten aansluiten bij de ontwikkelingen in de sector. Dat kan alleen in samenspraak tussen markt en overheid.

RAW docent

Tijdens mijn loopbaan heb ik veel rollen in het infra bouwproces mogen vervullen. Hierdoor kan ik mij verplaatsen in zowel de rol van opdrachtgever, opdrachtnemer en adviesbureau. Dit gebruik ik graag om cursisten anders te laten denken. Laten begrijpen waarom iets op een bepaalde manier is geregeld. Vervolgens probeer ik een cursist altijd mee te geven dat alles draait om samenwerking. Ik probeer de cursist aan de hand van praktijkvoorbeelden zoveel mogelijk inzicht te geven in het bouwproces en hoe de systematiek kan helpen als 'onderlegger' van een succesvolle samenwerking.