Nieuwsbericht

Helpdeskvraag: Is het graven van proefsleuven verplicht en hoe zit het met de kosten?

Profielfoto van Rob van Maanen
24 oktober 2023 | 3 minuten lezen

Gemiddeld zit Rob van Maanen één dag in de week aan de helpdesk. Zo ook vorige week toen hij de volgende vraag binnen kreeg van calculator/aannemer Han.

We zijn momenteel bezig met een rioolvervangingsklus. Uiteraard lopen er ook hier kabels en leidingen door de grond. Elke keer wanneer we aan een nieuwe straat gaan beginnen komt de directie naar ons toe en wil dat we op bepaalde plaatsen proefsleuven gaan graven. Hij zegt dat wij die verplichting hebben omdat het in de CROW publicatie ‘Schade voorkomen aan kabels en leidingen’ staat.     

Er staat echter geen bestekpost “Graven proefsleuven” in het bestek deel 2.2. 
Han: “Kan de directie ons nu verplichten tot het graven van proefsleuven en hoe kunnen we deze kosten doorberekenen?”

Rob:
Ik zal het je stap voor stap proberen uit te leggen.

In de Standaard 2020 is de CROW-publicatie 'Schade voorkomen aan kabels en leidingen' (voorheen publicatie 500) van toepassing verklaard op blz.78, en er staat dat het bestek de nodige informatie dient te vermelden.

De publicatie “Schade voorkomen aan kabels en leidingen” is opgebouwd uit twee delen:

  1. Deel 1 het procesdeel
  2. Deel 2 het kennisdeel

In een notendop:
Gedurende de voorbereiding moet er een oriëntatie melding bij het Kadaster gedaan worden. Dit is dus een theoretische ligging. Het kan in de voorbereidingsfase nodig zijn om de werkelijke ligging te controleren door de K&L buiten op te zoeken door middel van het graven van proefsleuven.

De relevante gegevens uit de oriëntatie melding van het Kadaster én de resultaten van dit K&L proefsleuvenonderzoek in de voorbereidingsfase, dienen bij het bestek gevoegd te worden (info terug te lezen in procesdeel m.n. H 4t/m 6).

Gedurende de uitvoering wordt het RAW bestek uitgevoerd. In deel 2.2 moeten bestekpost(ten) ‘graven proefsleuven’ opgenomen zijn (info terug te lezen in kennisdeel m.n. blz. 26, rechts onderaan).

Tip 1
Neem in je bestek altijd vier bestekposten graven proefsleuven op:

  1. 30 cm diep, .....Verrekenbaar 30 meter ..... waar de inschrijvers een PPE achter zetten
  2. 60 cm diep, ….. Verrekenbaar 30 meter …… waar de inschrijvers een PPE achter zetten
  3. 90 cm diep, ….. Verrekenbaar 30 meter …… waar de inschrijvers een PPE achter zetten
  4. en 120 diep ….. Verrekenbaar 30 meter …… waar de inschrijvers een PPE achter zetten.

Daarna maak je in de praktijk gebruik van de bestekpost die je ter plekke nodig hebt.
Omdat de hoeveelheid verrekenbaar is geldt het principe ‘werkelijk gegraven = werkelijk betaald’.

Han: ”Je zegt dat deze bestekpost(en) in jullie bestek ontbreken”.

Mijn conclusie:
In de bestekschrijffase had de beschrijver (OG) deze posten moeten opnemen, maar is hij het “vergeten”. In de calculatiefase had de calculator (aannemer) deze posten moeten missen en had hij dit moeten melden, maar was hij het schijnbaar “vergeten”. Nu in de uitvoering lopen jullie hier tegenaan. Jullie hebben samen een huwelijk gesloten voor de duur van het project en nu blijkt dat niet alles even lekker in de huwelijkse voorwaarden staat, die jullie beide willens en wetens hebben ondertekend. “Waar er twee kijven hebben er twee schuld”.

Bestekschrijvers, laat je bestek controleren door een collega en beloof hem voor elke fout die hij eruit haalt een broodje kroket ter motivatie! 
Inschrijvers, idem, én stel vragen in de Nota van Inlichtingen! . Dan weet niet alleen u, maar elke inschrijver waar hij aan toe is, en calculeert elke inschrijver ook met hetzelfde bestek.

Mogelijke oplossing:
Laat de OG zien dat de kosten voor te graven proefsleuven niet al verwerkt waren in het percentage AK/ W&R op de inschrijfstaat. 
Spreek in overleg alsnog vier PPE’s (en daaruit voortvloeiende Verrekenprijs, Standaard 2020 01 03 03) af voor proefsleuf 1 t/m 4.
Zie dit als een leermoment voor vandaag tot aan je pensioen. 😉

Tip 2
Via de website van Bouwend Nederland vindt je een hele handige pdf hoe je het hele proces van begin tot het eind kunt/moet doorlopen zonder dingen over het hoofd te zien

Han: “Eigenlijk is het helemaal niet zo ingewikkeld. Ik moet misschien alleen eens wat gaan lezen. Dank je wel”. 😊

Ook interessant