Nieuwsbericht

Infra Relatiedagen voor 'verbinder' CROW een geslaagde editie

Profielfoto van Barbara Hasselaar
27 februari 2024 | 2 minuten lezen

CROW was, in het kader van het Programma verduurzamen RAW op 6, 7 en 8 februari weer aanwezig op de Infra Relatiedagen in Hardenberg. We hebben weer volop mogen ervaren wat de meerwaarde is van aanwezigheid op de Infra-relatiefagen.

Tijdens onze 3 dagen op de beurs hebben wij leuke gesprekken gehad met opdrachtgevers, aannemers, leveranciers en studenten. De meeste van deze gesprekken zijn gegaan over het verduurzamen van RAW maar ook vragen over opleidingen en diverse publicaties zoals Werken in en met verontreinigde bodem, Schade voorkomen aan kabels en leidingen en Werk in uitvoering zijn ter sprake gekomen. Tijdens deze gesprekken zijn er toezeggingen gedaan om mee te werken in werkgroepen of is na een duidelijke uitleg van het programma verduurzamen RAW de behoefte geuit om de planning te ontvangen zodat er met de achterban/organisatie gekeken kan worden op welk onderdeel ze kunnen meewerken. Zo zijn er mooie concrete resultaten vanuit de Infra relatiedagen die zullen helpen bij het realiseren van het programma verduurzamen RAW.

Doel deelname vanuit RAW

CROW bestrijkt een breed spectrum in de GWW-sector. We verstrekken onder andere richtlijnen en beheren contractsystemen voor alles wat er in de openbare ruimte wordt aangelegd en onderhouden. Onze aanwezigheid op de Infra Relatiedagen had betrekking op RAW, de contractsystematiek welke wordt toegepast door alle publieke opdrachtgevers in een kleine 10.000 contracten per jaar. Via deze contracten hebben een groot aantal aannemers ook te maken met RAW. Wij beheren deze systematiek, maar de inhoud, eisen en regels worden door werkgroepen, bestaande uit gebruikers, aangeleverd. Wij faciliteren het proces om deze binnen de systematiek te implementeren.

In de basis zoeken wij specialisten die de RAW-systematiek herzien via overkoepelende organisaties zoals Bouwend Nederland of de Unie van Waterschappen. Werkgroepleden vertegenwoordigen op deze manier hun achterban. Door er voor te zorgen dat een werkgroep bestaat uit evenredig veel opdrachtgevers, aannemers en overige partijen zorgen we er daarmee ook voor dat de systematiek  gedragen wordt door de hele sector. Deelname en de vertegenwoordiging vanuit de hele sector is dus van essentieel belang.

CROW heeft een duidelijk plan om snel, grote stappen te zetten: Wij hebben onszelf de volgende doelstelling gegeven: wij willen circa 50 van de 120 deelhoofdstukken van de RAW-systematiek in drie jaar tijd gaan herzien. Dat vergt het werk van 100 tot 150 professionals binnen deze drie jaar. Dat is een enorm aantal, zeker als je bedenkt dat we de afgelopen vijf jaar ongeveer 20 deelhoofdstukken hebben herzien. We zijn ons bewust dat we hiermee extra inzet van de markt vragen. We moeten immers deze werkgroepen geformeerd krijgen. De werkgroepen bestaan uit opdrachtgevers, aannemers en waar nodig ook leveranciers of ingenieursbureaus als deze op een bepaald gebied over  specialistische kennis beschikken. Het is een uitdaging om voor deze doelstelling alle werkgroepen geformeerd te krijgen via de ‘standaard routes’. Daarom zoeken wij ook naar alternatieve manieren om mensen te laten aansluiten tot een werkgroep.

We merken dat de markt er open voor staat om mee te werken, maar het kan niet vaak genoeg herhaald worden. Op het thema ‘duurzaamheid’ slaat iedereen aan, zowel bij bedrijven als overheidsinstanties. Samen kunnen wij een enorme impact maken, door de RAW- systematiek met elkaar te verduurzamen en daarmee de GWW-sector te helpen verduurzamen via aanbestedingen en via contracten. Die boodschap hebben we tijdens de beurs overgebracht, en vervolgens via verschillende vormen commitment gekregen om op wat voor manier ook mee te werken aan deze verduurzaming RAW.

Onze ervaring, na deelname aan de Infra Relatiedagen 2024, is ook weer dat de bezoekers CROW als dé verbinder in de GWW-sector zien. Ze zien CROW als de onafhankelijke gesprekspartner waarbij we een podium bieden waarbij in vertrouwen met elkaar gesproken kan worden en CROW praktisch toepasbare kennis ontwikkeld die juist nu zo hard nodig is.

Ben jij nog niet op de hoogte van het programma en wil je meer informatie neem dan contact op via RAW-duurzaam@crow.nl
Wil je meer weten over de concrete invulling van RAW-werkgroepen? Lees dan dit artikel.