Nieuwsbericht

Helpdeskvraag: Inschrijfstaat komt niet overeen met werkbeschrijvingen

Profielfoto van Rob Boersma
23 april 2024 | 2 minuten lezen

De tekst op de inschrijfstaat komt niet overeen met de werkbeschrijvingen. Hoe kan dit? Niet echt een RAW-vraag maar waar wel regelmatig om gevraagd wordt.

Deze vraag komt binnen via de helpdesk van de RAW.

Hallo, met Rob, medewerker van de RAW-helpdesk. Ik zie dat u als aannemer een vraag heeft gesteld dat de tekst op de termijn/inschrijfstaat niet overeenkomt met de werkbeschrijvingen. Graag zou ik met u dit willen doorlopen hoe dit tot stand is gekomen. We duiken wel in de systematiek met zijn terminologieën.

RAW bestekken maken gebruik van de catalogus resultaatsbeschrijvingen. In deze catalogus zijn verschillende werkzaamheden verdeeld in hoofdstukken. Zo kun je bijvoorbeeld in hoofdstuk 22 kiezen uit verschillende grondwerken en in hoofdstuk 83 wat met elementenverhardingen te maken heeft. De teksten om werkbeschrijvingen te maken zijn gestandaardiseerd. Elke hoofdcode is voorzien van deficodes. Deze deficodes zijn de meetbare uit te voeren werkzaamheden of de te gebruiken en eventueel te leveren bouwstoffen.

In de werkbeschrijvingen geeft men de details weer van wat de bestekschrijver gerealiseerd wilt hebben. Deze werkbeschrijvingen zijn leidend voor de resultaatsverplichting. De details uit de werkbeschrijvingen zijn niet zichtbaar in de inschrijfstaat of termijnen. Hoe kunnen we deze details nu zichtbaar maken in een inschrijfstaat?

CROW gaat niet over hoe de softwarehuizen hun pakketten inrichten. Dit mogen ze zelf bepalen. Wel is duidelijk dat de software een overeenkomst ziet in de “rompteksten” en de eerste regel van de werkbeschrijving. Zie afbeedling hieronder.

De romptekst is de tekst wat achter de hoofdcode 83.11.01 staat en is terug te vinden op de inschrijfstaat. De details uit de werkomschrijving is wat we missen op de inschrijfstaat.

Nu is daar een oplossing voor en bestekschrijvers zijn degene die dit kunnen realiseren. Zij kunnen de rompteksten aanpassen zodat in de romptekst is te zien wat de details zijn. Een voorbeeld hiervan is om in de romptekst niet de standaardtekst uit de werkbeschrijving te nemen maar deze handmatig aan te passen naar het detail wat is beschreven in de werkomschrijving. Zie afbeelding hieronder.

Door de romptekst handmatig aan te passen kan men duidelijk maken in een termijn/inschrijfstaat waar deze post over gaat. Hieronder een voorbeeld van een niet en een wel aangepaste romptekst. Het gaat dan om de blauwe regel.

Voordeel van het aanpassen van de rompteksten is dat men duidelijkheid heeft in de inschrijfstaat, in de termijnen en de invullijst voor op locatie.

U ziet dat u als inschrijver alle invloed heeft op een juist bestek met juiste omschrijvingen. Als u niet duidelijk terug kunt halen wat er bedoeld wordt in de inschrijfstaat dan is het belangrijk dat men we resultaatsverplichting/werkbeschrijving leest. Deze is leidend.

Benieuwd naar meer veelgestelde RAW vragen?
Deze lees je bij RAW ondersteuning.

Heb je zelf een vraag?
Stel deze dan aan de RAW-helpdesk