De RAW-raad, bewaker van het 'paritaire eiland' in de sector

Als lid van de RAW-raad krijgt Ron Wesseling als een van de eersten de nieuwe RAW Jaarversie 2025 uitgereikt tijdens het RAW-congres op 30 september. Vanuit zijn rol bij Bouwend Nederland vertegenwoordigt hij in de Raad de aannemerij, en brengt zo de stem van ruim 4700 bedrijven in.
Ron Wesseling is al ruim acht jaar lid van de RAW-raad. Zijn rol is om daar de aannemers in brede zin te vertegenwoordigen: van grote tot kleine bedrijven. Naast hem bestaat de RAW-raad uit vertegenwoordigers van verschillende partijen, zoals brancheverenigingen, Rijkswaterstaat, gemeenten, ProRail en provincies. Wesseling: "We brengen allemaal kennis van onze achterbannen in en kijken: wat zijn de actuele ontwikkelingen in de sector? Waar lopen mensen tegenaan? En moet daar in contractuele zin iets mee gebeuren?"
De RAW-raad is een cruciale schakel in het proces van de herziening van RAW-teksten en de totstandkoming van nieuwe. Dat proces verloopt gestructureerd. "We worden al vroeg in het proces meegenomen", legt Wesseling uit. "De werkgroepen gaan aan de slag met specifieke onderwerpen, en als RAW-raad worden we voortdurend op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen." Bij grote wijzigingen wordt de Raad tussentijds geïnformeerd over de inhoudelijke richting. "Onze taak is om te toetsen of het proces goed is verlopen en of de juiste partijen betrokken zijn geweest. Ook kijken wij of het juridisch advies van de Juridische en Bestekstechnische Commissie (JBC) op de juiste manier is verwerkt."
Focus op het proces
Een belangrijk onderdeel van het traject is de landelijke tervisielegging, waarbij het werkveld kan reageren op voorgenomen wijzigingen. Ook daar is een rol weggelegd voor de RAW-raad: "We kijken of de commentaren acceptabel verwerkt zijn. Als alles klopt en correct is verlopen, geeft de RAW-raad zijn goedkeuring. Wij zijn dus niet de technische specialisten die de discussie in de werkgroep nog eens dunnetjes overdoen, maar kijken vooral naar het proces."
De grootste ontwikkeling richting de RAW Jaarversie 2025 is volgens Wesseling de integratie van duurzaamheid. "Tot 2020 stond er weinig over duurzaamheid in RAW. Nu zijn er echt handvatten opgenomen, waardoor we hopelijk in de toekomst minder uitzonderingen nodig hebben in deel 3 van bestekken. En dat is wat je wilt: uniformiteit in de uitvraag en een RAW die aansluit bij de tijd van vandaag."
Kansen voor meer samenwerking
Naast de verdere integratie van duurzaamheid ziet Wesseling nog meer kansen in de sector. Zo benadrukt hij het belang van vernieuwende samenwerkingsvormen zoals de onlangs gelanceerd methode TeamValue. "Die werkwijze kan de RAW prima ondersteunen en vice versa. Vooral bij gemeentelijke projecten valt nog veel te winnen. Het is goed om je te realiseren dat RAW ook kan ondersteunen als je wilt afwijken van standaardopdrachten, zonder dat je meteen naar complexe contractvormen als UAV-GC hoeft te gaan. Dat inzicht kan de positie van RAW verder versterken."
Paritair eiland
Wesseling omschrijft CROW als 'het paritaire eiland in de sector'. "Het is de plek waar opdrachtgevers en aannemers aan de voorkant zaken op een goede manier organiseren. Dit zorgt voor duidelijkheid over de werkzaamheden en een evenwichtige risicoverdeling. Als de werkgroepen iets opleveren, is aan de voorkant geregeld dat het gedragen wordt door alle partijen. Daar draag ik graag aan bij."
De nieuwe RAW Jaarversie 2025 wordt op 30 september gelanceerd tijdens het RAW-congres. Naast Wesseling als lid van de RAW-raad krijgen ook André Houtepen (veelvoudig werkgroeplid) en Evelien Bruggeman (voorzitter JBC) deze uitgereikt.
Ron Wesseling
RAW-congres
Het RAW-congres is op 30 september in het WICC Hotel in Wageningen. Benieuwd naar het volledige programma of direct aanmelden? Ga dan naar de congrespagina.