Nieuwsbericht

Verduurzaming van asfalt: waar staan we en waar gaan we naartoe?

1 juli 2025 | 3 minuten lezen

Asfalt is een van de materialen waar binnen de GWW-sector veel winst te behalen valt als het gaat om verduurzaming. Tijdens een verkenningsmiddag inventariseerden we aan de hand van verschillende pitches van marktpartijen en discussie daarover welke ontwikkelingen er zijn en wat de status ervan is. 

Op 24 juni kwamen diverse partijen uit de GWW-sector bijeen voor de Verkenningsmiddag Asfalt, georganiseerd bij CROW in Ede. Het doel van de bijeenkomst was om een beeld te krijgen van de stand van zaken rondom innovaties in asfalt en om de haalbaarheid en volwassenheid van deze ontwikkelingen te toetsen. Daarnaast werd gekeken naar hoe deze innovaties kunnen bijdragen aan de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire infrastructuur. 

De middag bestond uit zes pitches, discussies en interactie via Mentimeter-enquêtes, waarin deelnemers hun mening konden geven over de volwassenheid van innovaties, de bijdrage aan klimaatdoelen en de benodigde stappen om innovaties standaard toepasbaar te maken. 

Besproken Innovaties 

1. Verjonging van deklagen (LVOv) | door Emile Rood, Esha Infra Solutions 

Beschrijving: Preventieve behandeling van asfalt om de levensduur van bitumen te verlengen met een verjongingsmiddel. Deze methode werkt niet op, maar ín het asfalt en is geschikt voor alle typen asfalt. 

Status en uitdagingen: Volledig bewezen (TRL-niveau 9), al toegepast op 5 miljoen m² asfalt. Opname van LVOv in RAW is gewenst. 

Reactie deelnemers: Positief over volwassenheid, effectiviteit en toepasbaarheid. Opname in RAW werd als noodzakelijke stap genoemd. 

2. Hergebruik van bitumen uit dakbedekking | door Robbert Naus, Dura Vermeer 

Beschrijving: Bitumen uit oude dakbedekking hergebruiken in asfalt om primaire materialen te besparen. 

Status en uitdagingen: TRL-niveau 7, met ervaring in diverse mengsels. Slechts een klein percentage dakbedekking is geschikt voor hergebruik.  

Reactie deelnemers: Positief, kwaliteitswaarborging, toepassing op WMA-temperatuur en grootschalige implementatie zijn aandachtspunten. 

3. Warm Mix Asfalt (WMA) | door Jacques van der Hoorn, secretaris werkgroep WMA 

Beschrijving: Lagere productietemperaturen voor asfaltmengsels, aan de hand van richtlijn van CROW. Validatie via TRL 8/9 of acceptatievakken. 

Status en uitdagingen: Wordt al toegepast, maar verdere acceptatie en standaardisatie nodig. 

Reactie deelnemers: Redelijk positief, met behoefte aan meer vertrouwen en opname in RAW. 

4. Bioverrijkt asfalt | door Luuk van Dijk, Building Balance & Joop Groen, CIRCUROAD 

Beschrijving: Vervanging van minimaal 30% bitumen door biobased grondstoffen. 

Status en uitdagingen: TRL-niveau in opschalingsfase, landelijke opschaling verwacht tegen 2030. Huidige kosten hoger dan conventioneel asfalt; marktacceptatie is cruciaal. 

Reactie deelnemers: Positief over effectiviteit, maar volwassenheid en snelle implementatie blijven een uitdaging. 

5. Partiële Recycling (PR) in asfaltdeklagen | door Ronald Diele, lid werkgroep PRA 

Beschrijving: Een deel van de grondstoffen in nieuw asfalt wordt vervangen door hergebruikt asfaltgranulaat. 

Status en uitdagingen: Getrapte aanpak (eerst 30%, daarna meer). Validatie door onderzoek en marktpartijen nodig. Behoefte aan strengere richtlijnen en minder vrijblijvendheid in toepassing. 

Reactie deelnemers: Overwegend positief, met roep om meer toepassing door opdrachtgevers en aannemers. 

6. Asphalt recycling train | door Robbert Naus, Dura Vermeer 

Beschrijving: Oude asfaltdeklagen in situ verwarmen, loswoelen, mengen en opnieuw verdichten. Dit bespaart primaire grondstoffen en beperkt transport. 

Status en uitdagingen: Effectieve methode, maar verdere opschaling en validatie nodig. 

Reactie deelnemers: Overwegend positief. 

Conclusies en Observaties 

De verkenningsmiddag werd gekenmerkt door een constructieve houding van de deelnemers. Innovaties werden positief ontvangen, maar met kritische vragen en opmerkingen om deze nog verder te brengen. 

Veel innovaties bevinden zich in een gevorderd TRL-stadium, maar standaardisatie via RAW en marktacceptatie blijven essentiële stappen. De opgehaalde input is waardevol en bruikbaar voor de projectleiders van CROW in de lopende of nog op te starten projecten/werkgroepen 

De focus op duurzaamheid en circulariteit sluit goed aan bij de klimaatdoelen van 2030 en 2050. 

Vervolgstappen 

De middag heeft duidelijk gemaakt dat de GWW-sector volop in beweging is en dat er veel potentie ligt in de verduurzaming van asfalt. Door gezamenlijk op te trekken, kan de sector grote stappen zetten richting een circulaire en klimaatneutrale infrastructuur. De intentie is om toekomstige verkenningssessies uit te breiden naar andere materialen, zoals beton en groen.