Nieuwsbericht

Maak kennis met RAW docent...Erik Bolck

Profielfoto van Erik Bolck
25 januari 2021 | 3 minuten lezen

Deze keer maken we nader kennis met CROW collega Erik Bolck. Naast RAW professional is hij docent voor de RAW cursussen bij CROW.

Naam: Erik Bolck  
Werkzaam bij: CROW, team RAW, Team BIM
Functie: kennismedewerker
Hobby’s: mountainbiken, de bergen (Oostenrijk en Duitsland), klussen, formule 1, DTM , eigenlijk alle motorsporten.

In welk ‘CROW werkveld’ ben jij actief en hoe lang?

Ik zit bij team RAW toepassing en team BIM. Sinds mei 2019 ben ik werkzaam bij de CROW. Hiervoor ben ik werkzaam geweest bij RWS, provincie, ingenieursbureau en aannemer. Hiermee heb ik aan alle kanten van de tafel gezeten en daarmee was CROW voor mij een logische stap. Ik vind het leuk om kennis te delen met vakgenoten en ik volg graag de nieuwe ontwikkelingen in onze sector. Bij CROW ben je niet alleen trainer, maar ondersteun je de gebruikers op vele manieren, door het bemensen van de RAW helpdesk, door advisering op contracten en het ondersteunen bij allerlei RAW vraagstukken die ter tafel komen.

Wat is het dat jou aanspreekt in dit RAW werkveld?

Ten eerste de diversiteit, we werken in een brede sector. Van groen tot riool en van remmingswerken tot bruggen. We doen van alles en de meeste mensen die werkzaam zijn in ons vakgebied komen in de loop van hun carrière met veel verschillende onderdelen in aanraking. Saai is het nooit.

Daarnaast volg ik de ontwikkelingen in de automatisering; slim beheren, dingen niet twee keer hoeven doen. Eerst was het de automatisering die de mogelijkheid gaf om een bestek in een calculatiepakket in te laden en het calculatiebestand weer in een planning en bestek-administratie. Met de huidige technieken wordt het ook belangrijk om data beter te beheren en deze slimmer te gebruiken. Het systematisch vullen van contracten en deze op de juiste wijze samen te stellen is altijd een uitdaging. Maar een contract is niet klaar met al deze data. Er moet in het contract nog veel meer geregeld worden om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, om vervolgens de gewijzigde data vanuit de uitvoering weer aan te vullen. De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel.

Hoe ben je bij CROW gestart als kenniswerker en docent?

Toevallig kreeg ik Jacques Teunissen aan de telefoon en op een gegeven moment ging het gesprek over openstaande vacatures. Ik was nog niet actief op zoek naar ander werk, maar mijn arbeidscontract liep wel bijna af. Toch eens het gesprek aangegaan met CROW en het leek mij wel erg leuk om bij het kennisplatform van onze sector te werken. De keuze was dan ook snel gemaakt. In mijn hele loopbaan ben ik veel bezig geweest met het begeleiden van stagiaires. Het delen van kennis vind ik logisch en de vervolgstap naar doceren was hiermee gezet.

Voor welke cursus(sen) en hoe lang ben je inmiddels al docent voor CROW?

Ik geef de basiscursus UAV, basiscursus RAW en uitvoeren met RAW. In de toekomst ga ik ook rekenen met UAV en RAW, raamovereenkomsten, en beschrijven en bepalen met RAW geven. Ik geef nu 2 jaar trainingen, incompany en regulier.

Wat vind jij het mooiste aan het docentschap en wat is je grootste uitdaging?

Het delen van kennis is leuk, de grootste uitdaging zit in het enthousiast krijgen van mensen voor het werken in de sector.

Welke doorontwikkeling(inhoudelijk en/of didactisch) zou je graag zien op het gebied van cursussen? En welke rol zou je hierbij willen of kunnen spelen?

De meest cursisten zijn praktisch ingesteld. Voor cursisten is een dag theorie best lang. Het werken met praktische voorbeelden die cursisten zelf aandragen is een leuke afwisseling en maakt de materie ook tastbaar. Ik probeer zoveel mogelijk van dit soort praktische voorbeelden mee te nemen in de cursussen.

Welke ontwikkelingen spelen er binnen het werkveld waarvoor jij cursussen geeft?

De digitalisering en de snelheid waarmee dit gaat. Ook het begrip dat er al wel veel kan, maar nog lang niet iedereen zo ver is.

Wat is je mooiste/leukste herinnering aan het docentschap?

Dat zijn toch wel de problemen waar cursisten tegen aan lopen, om ze daar in verder te kunnen helpen. Dat geeft voldoening.

CROW cursus aanbod