Nieuwsbericht

Nutssector: behoefte aan uniforme contractsystematieken

Profielfoto van Yvette Janssen
10 maart 2021 | 1 minuut lezen

In hoeverre is er behoefte aan uniforme contractsystematieken in de nutssector? CROW ging afgelopen februari hierover in gesprek met diverse kabel- en leidingbeheerders en uitvoerende partijen.

Kabel- en leidingbeheerders staan voor een grote uitdaging. Naast het regulier werk moet ingespeeld worden op de huidige energietransitie. Gasnetten moeten aangepast worden, er worden meer warmtenetten aangelegd en de capaciteit van elektriciteitsnetten moet flink omhoog gebracht worden door de alsmaar toenemende elektriciteitsvraag. Veel kabel- en leidingbeheerders ontwikkelen en beheren eigen contractsystematieken om al dit werk weg te zetten in de markt.

Efficiëntere inzet van tijd én capaciteit

Tijdens het online overleg op donderdag 18 februari jl werd duidelijk dat er zeker behoefte is naar meer uniformiteit in contracten. Meer uniformiteit betekent voor beheerders een efficiëntere inzet van tijd én capaciteit. De noodzaak om eigen contractsystematieken en templates te blijven ontwikkelen en beheren zou hierdoor kunnen afnemen. Daarnaast vervult het de vraag van aannemers naar eenduidige en uniforme afspraken.

In maart gaan we verder in gesprek met de kabel- en leidingbeheerders en uitvoerende partijen. Tijdens dit vervolgoverleg zullen we het doel verder aanscherpen en concrete acties formuleren. CROW speelt hierin een coördinerende en faciliterende rol. Uiteraard houden we je via deze website op de hoogte van de uitkomsten!