Nieuwsbericht

RAWie ben ik? Jeroen van Haasteren van CROW

In de RAWie ben ik-reeks maak je kennis met de RAW-experts. Deze keer neemt Jeroen van Haasteren van CROW je mee in zijn RAWereld.

20 september 2019 | 2 minuten lezen

Naam: Jeroen van Haasteren
Werkzaam bij: CROW, Team Contracteren RAW
Functie: Projectmanager
Hobby’s: Mountainbiken, snowboarden

Hoe ben jij terecht gekomen in het ‘RAW werkveld’?

Veel van mijn vorige werkgevers waren ingenieursbureaus. Daar ben ik werkzaam geweest in vele gww-projecten die vaak uitgevoerd werden binnen een RAW-contract. Ik heb het altijd heel interessant gevonden om te zien hoeveel er komt kijken bij een gww-werk, hoe groot het aantal betrokkenen en hun belangen kunnen zijn. En dat er dan toch uiteindelijk iets moois opgeleverd kan worden.

Wat is jouw belangrijkste vraag/behoefte/wens rondom de RAW-systematiek?

Ik zou graag zien dat CROW en de RAW-gebruikers (nog) dichter bij elkaar komen te staan. Dat we goed van elkaar begrijpen wat de verwachtingen en wensen zijn.

Bij welk(e) RAW thema’s/onderdelen ben jij betrokken? Vanuit welke rol of werkzaamheden?

Ik ben als beheerder betrokken bij een aantal RAW thema’s zoals Werk algemene aard, Verkeersmaatregelen bij werk in uitvoering en Flora- en faunamaatregelen en -voorzieningen. Tevens zit ik aan de CROW Helpdesk.

We zijn druk bezig met de RAW 2020. Welke verbeterpunten zie jij, of zijn in ontwikkeling? Vooral op het verder inhoudelijk uitbreiden van de RAW 2020?

Het onderwerp duurzaamheid kan beter uitgelegd en toegepast worden binnen de context van de RAW. Ook zie ik nog kansen in het moderniseren van de toegankelijkheid van RAW.

Welke grote behoefte zie jij op het gebied van de RAW-systematiek? En hoe zou je hier aandacht aan willen schenken?

Het gebruik van de systematiek is voor verbetering vatbaar. Wat mij betreft is het een gezamenlijke opgave van CROW als ook de markt om dit te verbeteren.  

Waarvoor kan men bij jou terecht op het gebied van de RAW-systematiek?

We hebben een CROW Helpdesk die iedereen kan benaderen met vragen. Als het een RAW vraag betreft is de kans groot dat het bij mij of een van mijn collega’s terecht komt.

Welke vraag over de RAW-systematiek zie jij vaak voorbijkomen? 

Een vraag die ik relatief veel voorbij zie komen is: de opdrachtgever heeft werk x / activiteit y niet opgenomen in een bestekspost, dus ik heb recht op verrekening. Nu is het zo dat de RAW een hoop werkzaamheden beschrijft die de opdrachtgever in een bestek kan opnemen. In het geval zo’n beschrijving er is als resultaatsbeschrijving binnen RAW, maar niet is opgenomen in een bestek als bestekspost, heeft de aannemer in beginsel gelijk. Echter, als het bijvoorbeeld gaat om hulpwerken, omschrijft de UAV als basis van de RAW en een aantal verplichtingen van de aannemer waaronder de beschikbaarstelling van hulpwerken en het verrichten van benodigde hulpwerkzaamheden.

Aan welke RAW-expert geef jij het estafettestokje door? En waarom?

VOLGT NOG

HomeGroepen