Nieuwsbericht

‘Een bestekscontrole helpt ons ons werk te verbeteren’

Profielfoto van Yvette Janssen
19 oktober 2021 | 2 minuten lezen

CROW controleert op aanvraag RAW-bestekken op de juiste toepassing van de systematiek en de risico's in de overeenkomst. Wij doen dit op twee manieren. Bij een bestekscheck checken we globaal, steekproefsgewijs het bestek en delen de resultaten per e-mail met de betrokkenen. Bij een besteksbeoordeling doen we een uitgebreide beoordeling van het bestek, waarbij we de resultaten in een overleg bespreken met de aanvrager. Wat is het voordeel van een bestekscontrole voor de eindgebruiker? We vroegen het Luco Boot van Royal HaskoningDHV.

Wie ben je, waar werk je en wat is je rol?

Mijn naam is Luco Boot, ik ben werkzaam bij Royal HaskoningDHV vanuit ons kantoor Zwolle. Ik werk als projectmanager Mobiliteit en Infrastructuur en bij het project Diemerscheg vervul ik de rol van contractmanager.

Wat was de aanleiding om de bestekscontrole aan te vragen?

Wij hebben CROW gevraagd een objectieve controle te doen op ons RAW-bestek, om te kijken of wij de juiste opzet en bestekteksten hebben gehanteerd.

Hoe heb je het aanvragen van de bestekscontrole ervaren?

CROW was zeer flexibel om het bestek te controleren in de door ons gevraagde week; de aanvraag verliep soepel en vlot.

Hoe heb je de sessie ervaren die door de kenniswerker van CROW is aangeboden om de resultaten te bespreken?

De bespreking van het bestek verliep plezierig. CROW had de sessie goed voorbereid; vooraf ontvingen we het commentaar op ons bestek, zodat we dat alvast konden doornemen. Tijdens de sessie hebben we de speerpunten samen met onze opdrachtgever doorgenomen.

In een bestekcontrole richten wij op de juiste toepassing van RAW en UAV. De techniek komt niet of minder aan bod. Heb je dat gemist?

De vraag voor de bestekcontrole was juist gericht op het juist toepassen van de RAW en UAV en niet inhoudelijk of dat het werk wel uitvoerbaar was. Voor ons heeft CROW die vraag goed beantwoord en kunnen we een groot deel van de opmerkingen goed verwerken in het bestek.

Is de bestekcontrole voor herhaling vatbaar?  

In de toekomst laten we zeker nog een keer CROW een bestek van ons toetsen. Het helpt ons ons werk te verbeteren door een check te doen op het juist toepassen van de nieuwste Standaard.

Zou je andere organisaties aanraden dit ook te laten doen?  

Ja! CROW heeft veel kennis van RAW en UAV en het kan elke partij die RAW-bestekken maakt helpen een goed bestek op de markt te zetten.

Meer informatie

Wil je meer weten over een bestekscontrole of wil je zelf een aanvraag doen? Op de pagina Bestekscontrole vind je meer informatie.