Nieuwsbericht

Handreiking Veiligheid en Aanbesteden

18 november 2021 | 1 minuut lezen

Hoe kun je onveilige situaties tijdens de uitvoering van werken in de infrasector voorkomen door hierop te sturen in de aanbestedingsfase? Om hier een antwoord op te geven heeft CROW een handreiking geschreven met daarin praktische oplossingen om dit probleem aan te pakken.

4 tips

Benieuwd naar de tips? Bekijk de animatie.

 

Samengevat kun je sturen op veiligheid in de aanbestedingsfase door:  

  1. Heb aandacht voor veiligheid  
  2. Schakel regelmatig een deskundige in
  3. Overweeg veiligheid te gebruiken in gunningscriteria
  4. Gebruik de kracht van een Bouwteam (al dan niet met IMPACT)

Meer over deze tips en het onderzoek lees je in de handreiking.

Download de handreiking

Achtergrond

De B6 Infra, een Brabantse overleggroep tussen de uitvoerende infrabouwers, zes grote gemeenten (Den Bosch, Eindhoven, Tilburg, Breda, Helmond en Oss) en de provincie, vroeg CROW te onderzoeken wat in aanbestedingen aangepast kan worden om de spanning tussen aanbesteden en veiligheid te verlagen. Dit onderzoek is gefinancierd door Bouwend Nederland.

Aanleiding hiervoor is de trend dat, ondanks ontwikkelingen in BPKV (EMVI), de prijs bij veel aanbestedingen een belangrijke rol speelt bij de gunning. Om een kans te maken op de opdracht moeten inschrijvers alle niet-noodzakelijke kosten uit hun inschrijving schrappen. En juist dan kan het gaan knellen op het gebied van veiligheid.

Vragen?

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je meer weten? Neem dan contact op met Roy Voorend via roy.voorend@crow.nl.

6 december 2021

De handreiking is niet meer bereikbaar helaas?! Ik krijg de melding: The resource you are looking for has been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable.