Nieuwsbericht

Praktijkmiddag kwaliteit openbare ruimte: Hoe breed is kwaliteit eigenlijk?

Profielfoto van Barbara Hasselaar
27 september 2022 | 1 minuut lezen

Sinds 2011 heeft CROW elk jaar de Praktijkmiddag Beeldkwaliteit georganiseerd. Inmiddels weet iedereen wel dat kwaliteit van de openbare ruimte veel meer is dan alleen het verzorgingsonderhoud in termen van A+, A, B, C en D. Vandaar deze nieuwe naam voor de praktijkmiddag, en een programma met vele verschillende invalshoeken op kwaliteit.

Twee jaar corona heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk wij allemaal de kwaliteit van onze leefomgeving vinden. Maar wat is nu eigenlijk kwaliteit openbare ruimte? Hoe krijg je als beheerorganisatie een goed inzicht in de geleverde kwaliteit. En hoe stel je de juiste prioriteiten?
 
Benader je dit modelmatig met een schema met technische staat, verzorgingsstaat, functionele kwaliteit en objectieve en subjectieve veiligheid? Of kijk naar de verschillende stakeholders: de burger/gebruiker, de bestuurder, de techneut, de uitvoerder, de flora en de fauna. Of benader je dit vanuit de diverse indicatoren waarmee je de beheerder de kwaliteit kan meten: inspecties, beeldkwaliteit, beleidsindicatoren, bijdrage aan globals goals, hoeveelheid klachten en meldingen, belevingsmetingen, enquêtes onder bewoners, en ga zo maar door.
 
Een volledig uitgewerkte methode hoe je kunt sturen op de kwaliteit van de openbare ruimte bestaat (nog) niet. Op deze praktijkmiddag vertelt een breed palet aan sprekers hoe zij bezig zijn met de kwaliteit van de buitenruimte. Over sturen op waarde, meten van de biodiversiteit, het combineren van inspecties en conditiemetingen en beeldkwaliteit, het monitoren van meldingen en het enquêteren van de beleving.

Vervolgens gaan zij graag met jullie het gesprek aan. Er is volop ruimte om je eigen ervaringen en vragen in te brengen. Het wordt een middag vol inspiratie, discussie en nieuwe inzichten.

Meer informatie en inschrijven