Nieuwsbericht

Handelingskader prijsstijgingen & leveringsproblemen landelijke infra op een plek ontsloten

Profielfoto van Barbara Hasselaar
27 maart 2023 | 1 minuut lezen

We leven in een periode van grote onzekerheid, waarbij zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers de effecten van de algemene schaarste aan grondstoffen, energie en arbeid ervaren. Iedereen wordt geraakt door de hoge inflatie, de snel gestegen energiekosten en beperkte beschikbaarheid van bouwmaterialen die voor de infrasector van cruciaal belang zijn. Deze risico’s zijn voor geen van de partijen zelfstandig te dragen. Daarom hebben Rijkswaterstaat, ProRail, Bouwend Nederland, Techniek Nederland, Vereniging van Waterbouwers in samenwerking met MKB INFRA uitgewerkt hoe met het prijsrisico, leveringsrisico en continuïteitsrisico in lopende en toekomstige werken om te gaan. Het handelingskader is erop gericht om in goed overleg met elkaar problemen in de projecten op te lossen.

Het coördinerend Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken heeft een digitaal portaal ingericht waarop de informatie rond de (stand van zaken van de) diverse handelingskaders m.b.t. prijsstijgingen en leverantieproblematiek centraal wordt ontsloten. 
Het portaal is te bereiken via deze link.
(bron MKB Infra)

Joost Haest
Naar aanleiding van het eerder vastgestelde handelingskader infra regionaal heeft Joost Haest zijn licht hierover laten schijnen. 
Joost is advocaat/partner bij Severijn Hulshof Advocaten in Den Haag. Zijn vakgebieden: Bouwrecht, Aanbestedingsrecht en Vastgoed.
Zijn conclusie is: het Handelingskader biedt zowel opdrachtnemers als ook opdrachtgevers een goed raamwerk om gesprekken over prijsstijgingen en leveringsproblemen in redelijkheid met elkaar aan te gaan.

Benieuwd hoe hij tot deze conclusie is gekomen? Lees dan zijn hele column hieronder.
Column Joost Haest.