Nieuwsbericht

Aanbesteden en contracteren bij CROW: Het bevorderen van transparantie en kwaliteit

Profielfoto van Barbara Hasselaar
20 juni 2023 | 2 minuten lezen

Op 15 juni zijn er bij CROW verschillende nieuwe (of hernoemde) raden geïnstalleerd:

A. Brede Raad Aanbesteden en Contracteren
B. Juridische en Bestekstechnische Commissie (JBC)
C. RAW-Raad
D. Raad Risico- en Indexeringsregelingen

Dit gebeurde in het bijzijn van een grote groep (nieuwe) leden en CROW medewerkers van het cluster Aanbesteden & Contracteren. Het is goed om te zien dat onze stakeholders een bijdrage willen leveren aan het neerzetten van een heldere structuur voor de toekomst met duidelijke taken en meer focus op de verschillende aandachtsgebieden.

Bij het uitvoeren van infrastructurele projecten is namelijk een effectieve aanbestedings- en contracteringsprocedure van groot belang. CROW speelt een essentiële rol bij het bevorderen van transparantie en kwaliteit in dit proces.

Samenwerking
Om de rol van CROW (als stichting) te waarborgen is samenwerking essentieel. De sector kan het best bediend worden als er een voldoende koersvaste richting is die CROW op het vlak van A&C vaart en aansluit bij de behoeften van de sector.

Om die reden zijn al een aantal jaren diverse raden actief voor CROW op het gebied van Aanbesteden en Contracteren. Door diverse ontwikkelingen bij onze stakeholders en bij CROW en de gehouden inventarisatieronde bij onze stakeholders was er behoefte aan:

•         Herijking van de rol van de CROW Beheerraad A&C (met een reglement) en de rol van de CROW Adviesraad A&C en hoe deze zich verhouden tot andere (specialistische) raden en commissies.

•         Positie en structuur van A&C binnen CROW inclusief de daaraan gekoppelde onderliggende raden.

•         Onafhankelijke bindende factor in de infrabranche: Positie van CROW als aanspreekpunt voor het samenbrengen en samenwerken van verschillende partijen/organisaties in de infrabranche m.b.t. aanbesteden en contracteren.

De afgelopen tijd zijn er meerdere overleggen geweest over een nieuwe aangepaste CROW structuur A&C. Dit heeft gezorgd voor een nieuwe heldere structuur die toekomstbestendig is.

Via deze weg willen we alle leden van harte feliciteren met hun installatie en wensen wij hen veel wijsheid en succes toe!

Contactpersonen CROW per Raad:
A. Brede Raad Aanbesteden en Contracteren;
Pieter Litjens en Joost Fijneman

B. Juridische en Bestekstechnische Commissie (JBC)
Mark van der Sluys en Dik Berkheij

C. RAW-Raad
Marc Eijbersen en Jeroen van Haasteren

D. Raad Risico- en Indexeringsregelingen
Jacques Teunissen en Tom de Water

Binnenkort lichten we per raad toe waarom zij zijn opgericht.

Meer informatie over CROW en aanbesteden.
Meer informatie over Contracteren/RAW.