RAWeetje

In hoeverre zijn uitvoeringskosten verrekenbaar?

De Standaard RAW Bepalingen en de UAV voorzien in de mogelijkheid om afwijkingen op het bestek, dan wel op hoeveelheden binnen het bestek te verrekenen.
Profielfoto van Rob van Maanen
4 juni 2020 | 2 minuten lezen

In enkele gevallen is het daarbij mogelijk om ook gewijzigde uitvoeringskosten te bespreken tussen partijen. Concrete situaties zijn het herzien van de verrekenprijs en bestekswijzigingen.

Uitvoeringskosten zijn tijdgebonden kosten en worden beïnvloed door de grootte en de duur van het werk. Omdat de uitvoeringskosten doorgaans een vooraf vastgelegde periode (uitvoeringsduur) bestrijken, hebben de totale uitvoeringskosten een vast karakter. De kosten zijn in het algemeen tijdens de uitvoeringsduur waarneembaar. Tot de uitvoeringskosten zijn te rekenen:

–      personeelskosten van uitvoerders, uitzetters, administrateurs, praktikanten;

–      huur onderhoud en verzorging van keten, magazijnen en loodsen;

–      gebruik water gas elektriciteit, telefoon;

–      laboratoriumkosten op het werk zelf;

–      huur van materieel dat niet toegerekend kan worden aan een afzonderlijk onderdeel;

–      uitzetmaterieel en –materiaal.

De wijze waarop de hoogte van de uitvoeringskosten worden bepaald is verschillend: door berekening van tijdsbesteding door uitvoerder of een percentage over het subtotaal op basis van ervaringsgegevens. Let hierbij op: er is geen vaste relatie tussen de uitvoeringskosten en productieomvang (een geringe productie en een omvangrijke productie kunnen gelijke uitvoeringskosten vergen).

De uitvoeringskosten krijgen een aparte vermelding in de ontleding van de aannemingssom. In artikel 01.01.03 lid 03 van de Standaard RAW Bepalingen is geregeld dat de uitvoeringskosten na het subtotaal, bij de desbetreffende staartposten moeten worden opgenomen. Voor de staartkosten, met uitzondering van de stelposten geldt dat deze niet verrekenbaar zijn, dus zijn ook de uitvoeringskosten niet verrekenbaar.

Betekent dit dan dat uitvoeringskosten nooit verrekend worden?  Het antwoord op deze vraag staat in artikel 01.03.03 lid 03 van de Standaard RAW Bepalingen. In lid 03 staat dat alleen een voorbehoud wordt gemaakt voor die situaties waarin een verrekenprijs wordt herzien in het kader van UAV §39 lid 2. Ofwel: verrekening op de uitvoeringskosten kan plaatsvinden binnen een herziening van de verrekenprijs. Indien in het kader van de afwijkingen van verrekenbare hoeveelheden een gewijzigde verrekenprijs overeengekomen wordt, staat het de partijen vrij om in die prijs de uitvoeringskosten mee te nemen. Beide partijen moeten  in overleg vaststellen welk deel van de uitvoeringskosten tegen welke prijs in de herziening wordt meegenomen.

Over veranderingen in uitvoeringskosten als gevolg van bestekswijzigingen is niets geregeld in de Standaard RAW Bepalingen. Dergelijke veranderingen zullen dus in het kader van §36 van de UAV moeten worden overeengekomen tussen opdrachtgever en aannemer. Uitgangspunt daarbij is dat ze in redelijkheid en billijkheid moeten worden overeengekomen. Voorwaarde is, dat de bestekswijzigingen aantoonbaar leiden tot verandering van  uitvoeringskosten.

Download hier de PDF versie van het RAWeetje