RAWeetje

Komen kostenbepalende factoren ook buiten de besteksposten voor?

Ook buiten de besteksposten, elders in het bestek, kunnen kostenbepalende factoren voorkomen.
Profielfoto van Mark van der Sluys
4 juni 2020 | 2 minuten lezen

Bijvoorbeeld een leverantie van een bouwstof zoals dat in de Standaard RAW Bepalingen is vastgelegd. Of een te verrichten kwaliteitsonderzoek in deel 3 van het betreffende bestek.

De kosten van het werk worden bij aanbesteding gespecificeerd op een inschrijvingsstaat. De Standaard spreekt over “de ontleding van de inschrijvingssom”. De inschrijvingssom wordt opgedeeld in productiegebonden en niet-productiegebonden kosten. Deze ontleding is nodig voor de betaling in termijnen en in verband met het verrekenen van afwijkingen van bestekshoeveelheden die als verrekenbaar zijn gekenmerkt met de letter V.

Bij inschrijving zal de inschrijver de ontleding opgeven op de inschrijvingsstaat, die bij het bestek is gevoegd. Hij vermeldt achter elke bestekspost de directe, aan de productie van die post gerelateerde, kosten die voor het tot stand brengen van die post moeten worden gemaakt. Niet-productiegebonden kosten worden in de staartposten vermeld, verdeeld naar ‘eenmalige kosten’, ‘uitvoeringskosten’, ‘algemene kosten’ en ‘winst en risico’. Het eindtotaal van de door de inschrijver op de inschrijvingsstaat gegeven ontleding, vormt het bedrag van de inschrijving: de inschrijvingssom.

Resultaatsverplichtingen

Een RAW-bestek heeft een standaardindeling waardoor besteksinformatie gestructureerd wordt en het werk eenduidig kan worden beschreven. De beschrijving van het werk is resultaatgericht en sluit direct aan op de calculatie, de werkvoorbereiding en de uitvoering.

Volgens de UAV is een bestek meer dan alleen een beschrijving van het werk. Naast algemene informatie geeft een bestek ook aan welke voorwaarden van toepassing zijn en welke tekeningen bijvoorbeeld tot het bestek behoren.

In de UAV staat dat een aannemer het werk volgens de bepalingen van de overeenkomst uit moet voeren. Een resultaatsverplichting in een RAW-bestek is dus meer dan alleen een bestekpost. De veronderstelling dat alle kostenbepalende factoren in de bestekspost dienen te staan, is onjuist. Algemene informatie – zoals grondwaterstanden en bodemgesteldheid – bepalen mede de prijzen en bedragen die bij een bestekspost op de inschrijvingsstaat dienen te worden opgevoerd. Daarnaast kunnen in de voorwaarden, waaronder een bestekspost moet worden uitgevoerd, kostenbepalende factoren zijn opgenomen. Dit kunnen voorwaarden zijn die de bestekschrijver zelf in de besteksdocumenten heeft opgenomen, of voorwaarden uit de Standaard RAW Bepalingen. Denk aan verplichtingen die direct aan een bestekspost zijn gerelateerd, bijvoorbeeld ten aanzien van de afwerking van het resultaat (knip- en snoeivlakken, art. 51.42.07 lid 05), het verrichten van uitvoeringsmetingen, het leveren van bouwstof als bijbehorende verplichting (zand voor bestratingen, art. 83.15.01 lid 01) of het ter beschikking stellen van (klein) materiaal dat hoort bij de levering van een bepaalde bouwstof (kunststof moffen, art. 25.15.01 lid 03).

Voor zover deze voorwaarden in de Standaard zijn vastgelegd, is er sprake van uniformiteit; aanvullende of afwijkende voorwaarden die de bestekschrijver in het bestek heeft opgenomen, kunnen de eenduidigheid verstoren. Maar ook dan geldt: het bestek is maatgevend.

Zorgvuldigheid

Als belangrijkste uitgangspunt hanteert de RAW-systematiek dat de opdrachtgever/bestekschrijver het werk zorgvuldig moet beschrijven, zodat een verantwoorde calculatie mogelijk is. Dat wil zeggen dat de besteksposten met bijbehorende hoeveelheden, de geldende voorwaarden en ook de andere besteksgegevens, als juist verondersteld mogen worden. De inschrijver is verantwoordelijk voor de interpretatie van die gegevens en de vertaling ervan in de calculatie van het werk, zoals deze in de inschrijvingsstaat moet worden weergegeven.

Download hier de PDF versie van het RAWeetje