Nieuwsbericht

Rotterdam legt voetgangersbrug circulair aan

Profielfoto van Barbara Hasselaar
31 juli 2023 | 1 minuut lezen

Begin juni is in Rotterdam een circulaire voetgangersbrug geopend. Deze ligt in de wijk Hoogvliet, aan de Botreep. Wat is er zo uniek aan een circulaire brug?

De bouw van deze 23 meter lange en 3 meter brede brug is een onderdeel uit van het Europese project Urbcon. Binnen dit project wordt gezocht naar vernieuwende manieren om beton te maken. Door materialen te hergebruiken en zo dus minder CO2-uitstoot te veroorzaken. De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk om mee te werken aan dit soort innovatieve oplossingen. De kennis en kunde die bij dit project worden opgedaan, is van belang voor Rotterdam om in 2050 klimaatneutraal te zijn. 

Deze specifieke brug is gemaakt van een betonmengsel waarvan een deel bestaat uit cementvervangers en bijproducten uit die industrie. Dit materiaal is uitgebreid getest, zodat het uiteindelijk gebruikt kon worden voor het maken van een brug. Nadat de brug klaar was, is deze getest door hem maximaal te belasten. De brug heeft deze test goed doorstaan. Ook in de toekomst blijft Rotterdam de brug controleren. In het brugdek zijn glasvezelkabeltjes verwerkt. De gemeente kan de gegevens hiervan uitlezen via een speciaal systeem. En met een app op de telefoon worden de trillingen gemeten. Zo wordt deze brug nauwlettend in de gaten gehouden.  
Meer weten over het project URBCON.
(Bron: Rotterdam.nl)   

RAW en Hergebruik van materialen

De RAW-systematiek voorziet ook in de mogelijkheid om materialen te hergebruiken. Hiervoor zijn de kenmerken ‘H’ en ‘R’ in het leven geroepen. Waarbij de H staat voor als de opdrachtgever zelf de materialen wil hergebruiken en R kan voor alle materialen worden toegepast die moeten worden afgevoerd en na recycling herbruikbaar zijn.
Hierover is ook een RAWeetje geschreven

Meer weten over de mogelijkheden op het gebied van Duurzaamheidsaspecten in de RAW-systematiek toepassen?
Daarvoor is de Handreiking Duurzaamheid en RAW opgesteld.
Download deze hier.