Nieuwsbericht

Helpdeskvraag: Het perfecte bestek bestaat .......?

Profielfoto van Barbara Hasselaar
6 november 2023 | 3 minuten lezen

Advisering/contractbemiddeling

Gemiddeld zit ik RAW collega Rob van Maanen een dag in de week bij de RAW helpdesk. Regelmatig deelt hij hierover een vraag die gesteld is.
Deze keer gaat de vraag over advisering/contractbemiddeling. Vraagsteller was een projectleider.

Vraagsteller
Er blijken wat zaken in het bestek te staan welke de directievoerder en uitvoerder verschillend interpreteren. Er is buiten ook discussie over het al dan niet ontbreken van een aantal bestekposten, zoals de bestekpost ‘aanbrengen kleeflaag en de bestekpost profileren zandbed’.

Deze onderwerpen komen nu al vier bouwvergaderingen terug en ik als projectleider van de opdrachtgever wil dit beëindigen. Ik las op de RAW website dat er de mogelijkheid is tot een advisering/contractbemiddeling. Maar wat houdt een "advisering/contractbemiddeling" precies in en wat kan CROW voor ons betekenen in dit geval?

Rob
In de meeste gevallen komen de opdrachtgever en de aannemer er samen, eventueel met wat hulp van de RAW helpdesk, in goed overleg wel uit. De beste oplossing is in de praktijk toch meestal goed lezen in de Standaard 2020, de UAV, RAW-eetjes en/of een vraag stellen aan de RAW Helpdesk.

Slechts in een beperkt aantal gevallen gaat men over tot het gezamenlijk aanvragen van een CROW advisering/contractbemiddeling.

Vraagsteller
Waar kan een advisering/contractbemiddeling over gaan?

Rob
CROW doet alleen uitspraak over zaken die gaan over de RAW-systematiek en/of de UAV of zaken die daar heel dicht tegenaan zitten. CROW zal nooit adviseren over technische aspecten van het werk.

Vraagsteller
Hoe ziet in grote lijnen de procedure van een “advisering/contractbemiddeling” eruit?

Rob
Ten eerste moeten de opdrachtgever en de aannemer gezamenlijk besluiten om over te gaan tot een advisering/contractbemiddeling. Vervolgens leveren de opdrachtgever en aannemer alle relevante stukken bij CROW aan waaruit blijkt dat hij 'gelijk meent te hebben'. Op basis van deze stukken gaan wij (CROW) aan de gang en komen wij met een uitspraak.

Vraagsteller
Is een advisering/contractbemiddeling bindend?

Rob
Dit besluiten de partijen gezamenlijk. In de praktijk zien we dat bijna alle partijen er bij hun advisering/contractbemiddelingsaanvraag voor kiezen om de uiteindelijke uitspraak van CROW wel bindend te verklaren.

Hiermee geven ze naar elkaar aan dat na de CROW uitspaak een vervolgweg naar een rechtbank uitgesloten is. De twee meest in het oog springende voordelen bij een advisering/contractbemiddeling zijn dat deze negen van de tien keer korter en goedkoper zijn dan een procedure bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw (UAV par. 49) of de rechtbank

De gemiddelde doorlooptijd van een “advisering/contractbemiddeling” is ca. twee tot drie maanden. Qua kosten worden de bestede uren in rekening gebracht. De verdeling van deze kosten tussen opdrachtgever en aannemer bepalen jullie zelf. Bijvoorbeeld 50% - 50%, óf op basis van (on)gelijk.

Vraagsteller
Ik las dat er een mondelinge en schriftelijke advisering/contractbemiddeling is?

Rob
Ja dat klopt, voordat we deze keuze maken doorlopen we de volgende stappen.
Stap 1: Is altijd dat wij eerst bekijken of we überhaupt een vorm van uitsluitsel kunnen geven met onze uitspraak. Denken wij hier niet tot toe in staat te zijn, dan nemen we de aanvraag niet in behandeling.

Stap 2: Mondeling of schriftelijk? Afhankelijk van de aard en de complexiteit van de case kiest CROW ervoor om de advisering/contractbemiddeling óf mondeling, óf schriftelijk te doen.

De opdrachtgever en aannemer kunnen/moeten wel hun voorkeur aangeven, zodat wij hier rekening mee kunnen houden.

Tot slot

Discussies over fouten/tekortkomingen/omissies in een bestek zijn er al jaren en dat zal ook wel zo blijven. Het ‘perfecte bestek’ bestaat niet en zal ook nooit geschreven worden.

Ik zeg regelmatig, de beste oplossing is toch ‘koffie en koeken’. Mocht dat om welke reden dan ook niet lukken, dan biedt CROW dus de mogelijkheid tot een advisering/contractbemiddeling.

Vraagsteller
De werking en de voordelen van een advisering/contractbemiddeling zijn me nu een stuk duidelijker geworden. Maar die koffie en koeken bevallen mij eigenlijk beter 😊. Dank je wel!
 

Lees hier meer over de kaders en procedures van een advisereing/contractbemiddeling.
Heb jij eenvraag voor de RAW-heldpesk? Stel deze via het helpdeskformulier of via Vraag & antwoord.