Ook voor Amsterdam is de RAW-systematiek nog altijd de basis

De RAW-gebruikersmiddagen komen er weer aan en staan dit jaar in het teken van het thema Terug naar de Standaard. De gemeente Amsterdam is gastheer van de bijeenkomst die op 20 mei plaatsvindt. Marco Koster, inkoopadviseur bij de gemeente en tevens lid van de Juridische en Bestekstechnische Commissie (JBC), vertelt over de rol van de RAW-systematiek in Amsterdam en zijn verwachtingen van de gebruikersmiddag.
Marco Koster is al bijna 30 jaar werkzaam bij de gemeente Amsterdam. Hij begon er als tekenaar, werd later bestekschrijver en beheert sinds 2015 samen met een collega de moederbestekken van de gemeente. Doordat hij daarnaast actief is in de JBC, is hij betrokken bij het controleproces van de totstandkoming van nieuwe en aangepaste RAW-teksten.
In de grootste gemeente van Nederland speelt de RAW-systematiek nog altijd een grote rol, vertelt Koster. "Op jaarbasis maken we voor onze aanbestedingen één à twee keer gebruik van UAV-GC en zo'n 20 keer van de STABU-systematiek. Maar het overgrote deel van onze aanbestedingen eindigt in een RAW-bestek: 250 à 300 per jaar."
Het gebruik van RAW-contracten blijft volgens Koster populair vanwege het gemak en de duidelijkheid. "Bij RAW is na 50 jaar wel duidelijk wie wat bedoelt, en hoe. Aannemers en gemeenten zijn ermee bekend, en het proces verloopt doorgaans soepel." Hij beschrijft de RAW-systematiek als een uitgebreide set algemene voorwaarden waar beide partijen zich aan conformeren. "Opdrachtgevers en aannemers bedenken de inhoud samen."
Eigen sausje, eigen risico's
Ondanks de waardering voor de Standaard RAW Bepalingen als basis, heeft Amsterdam door de jaren heen ook eigen invulling gegeven aan delen van het RAW-bestek. Koster erkent dat dit risico's met zich meebrengt. "Ons moederbestek is door de jaren heen uitgedijd. Toevallig onlangs nog bespraken we het plan om deel 3 weer eens terug te brengen tot de essentie, en te onderzoeken waar we echt afwijken van de Standaard en waarom." Als voorbeeld noemt hij het onderdeel over bomen en beplanting, dat is uitgegroeid tot wel 20 pagina's met afwijkingen en aanvullingen op de Standaard. "Terwijl ik me niet kan voorstellen dat een boom in Amsterdam nou heel anders is dan 10 kilometer verderop. Het is zonde om twee standaarden voor hetzelfde onderwerp te hebben."
Redenen voor afwijkingen
Redenen voor afwijkingen van de Standaard zijn volgens Koster vaak angst en gemakzucht. "We zien vaak de neiging om extra taken bij de aannemer te willen leggen en risico's te verschuiven. Veel projectleiders willen bijvoorbeeld dat de aannemer zelf verkeersplannen opstelt. In een kleine gemeente met drie straten en één huis gaat dat wel, maar in Amsterdam kan je dat niet van elke aannemer vragen."
Terug naar de Standaard
Koster is enthousiast over het thema van de gebruikersmiddag. "We willen graag uitdragen dat ook Amsterdam nog steeds hecht aan RAW als basis voor bijna alle projecten." Voor veel jonge professionals die met contracten werken, biedt RAW volgens Koster een toegankelijk startpunt. "RAW is een relatief eenvoudige manier om een contract op te stellen zonder te veel zelf te hoeven bedenken. Je beschrijft concreet: 'weg met betonstenen, zoveel vierkante meter, klaar'. Bij UAV-GC moet je veel meer achtergrondinformatie meegeven en moet de aannemer zelf veel meer bedenken."
Amsterdam heeft volgens Koster een periode achter de rug waarin UAV-GC werd gezien als de 'heilige graal'. "Daar zijn we gelukkig van teruggekomen. Voor veel projecten in de stad is UAV-GC gewoon niet geschikt. In Amsterdam heb je te maken met zoveel stakeholders: we hebben aparte afdelingen voor verkeer, veiligheid, ontwerp en materialisatie. Hoeveel ruimte is er dan nog voor de aannemer om dingen te bedenken?" Daarnaast wijst hij erop dat Amsterdam – 1 miljoen inwoners, 2 miljoen die er werken – zich vaak niet leent voor GC-contracten. "Je legt daarmee zoveel ballast bij de aannemer neer, dat werkt niet. Het is belangrijk dat wij als gemeente in de lead zijn."
Wederzijds begrip stimuleren
Tijdens de gebruikersmiddag hoopt Koster vooral op uitwisseling en het creëren van meer wederzijds begrip. Vooral voor bestekschrijvers en calculatoren zou het volgens hem zinvol zijn om eens 'de andere kant van Tendernet' te zien. "De mensen die dagelijks met RAW-bestekken moeten werken, kunnen dan beter begrijpen waarom wij bepaalde elementen in onze moederbestekken opnemen. En wij krijgen hopelijk meer inzicht in hoe aannemers omgaan met wat wij in bestekken zetten."
Volledig volgeboekt
Naast de RAW-gebruikersmiddag in Amsterdam op 20 mei organiseren we deze middag ook op 22 mei bij Heijmans en op 5 juni bij CROW in Ede. Alle drie de bijeenkomsten zijn al volgeboekt. Heb je geen plekje kunnen bemachtigen, mail dan je gegevens naar congressen@crow.nl om op de wachtlijst gezet te worden. Geef hierbij aan op welke datum je graag wilt deelnemen en als er een plekje beschikbaar komt, dan nemen we contact met je op.