Nieuwsbericht

Geïnteresseerden gezocht voor pilot ‘Anders Samenwerken in de GWW’

Profielfoto van Barbara Hasselaar
28 september 2020 | 2 minuten lezen

Ben je werkzaam in de bouw- en infrasector en laat de samenwerking bij grote projecten nog wel eens wat te wensen over? Meld je dan nu aan voor de pilot ‘Anders samenwerken in de GWW’.

Bij de voorbereiding en uitvoering van projecten in de bouw en infra ligt de focus bij ketenpartners vaak op het behalen van de eigen individuele productie en niet op het projectbelang. Ketenpartners houden te weinig rekening met elkaar, wat leidt tot minder betrokkenheid, vermijdbare faalkosten, te weinig aandacht voor veiligheid en werkplezier en gebrekkige marges. Met de methode IMPACT moet hier verandering in komen. 

Methode IMPACT

IMPACT wordt gevormd door 7 professionals met ervaring in de bouw en infra en maakt zich hard om samenwerking bij de uitvoering van een project net zo professioneel te organiseren als het vakwerk zelf. Gedurende 4 maanden ontmoeten de voormannen/-vrouwen van alle ketenpartners elkaar tweewekelijks onder professionele begeleiding van ervaren trainers, om alle problemen en irritaties, maar ook alle positieve zaken, op tafel te leggen en uit te spreken. Vooraf worden de effecten in euro’s geraamd en een doelstelling geformuleerd die aansluit op de behoefte van de professionals op de werkvloer. De samenwerking wordt regelmatig gemeten en er worden teamafspraken gemaakt over hoe de teamleden met elkaar omgaan in dit werk.

Beoogd eindresultaat 

Met de aanpak van IMPACT wordt van een groepje langs elkaar heen werkende specialisten een hecht team gesmeed. Waardoor zowel het werkplezier als de productiviteit meetbaar stijgen. Een eerste pilot is uitgevoerd bij een groot en complex woningbouwproject van Dura Vermeer in Hoofddorp. Resultaat na 18 weken: de beleving van de samenwerking, gemeten onder alle ketenpartners, steeg van een 5,9 naar een 7,0. En de besparingen waren 5 maal hoger dan de doelstelling bij de start!

Wie kan zich aanmelden voor de pilot?

Een (hoofd)aannemer die de samenwerking in zijn keten wil verbeteren kan zich aanmelden voor de pilot, maar ook een opdrachtgever, als hij een actieve rol in het project heeft. Let wel: IMPACT werkt niet aan de zijde van één van de partijen, maar voor het gehele project! Dat kan een nieuw project zijn, maar noodzakelijk is dat niet. Een lopend project kan ook geschikt zijn als het nog voldoende doorlooptijd heeft.

Voorwaarden aan contract- of aanbestedingsvorm zijn er niet. Zolang er een keten is waaraan verbeteringen denkbaar zijn, kan een IMPACT-traject gestart worden. Aangezien een IMPACT-traject een investering vergt in tijd en geld, is het zaak dat het project (of het raamcontract) na de 4 maanden van het IMPACT-traject nog voldoende lang doorloopt. Wij denken voor de pilots aan trajecten met een doorlooptijd van ongeveer 1 jaar of langer.

Meer informatie en aanmelden

Heb je interesse voor deelname? Stuur dan een mail naar Joost Fijneman via joost.fijneman@crow.nl.

Meer informatie over IMPACT