Nieuwsbericht

Terug naar de Standaard: wat en waarom?

7 juli 2025 | 3 minuten lezen

Terug naar de Standaard is hét RAW-thema van 2025. Ook tijdens het RAW-congres op 30 september komt dit uitgebreid terug. Maar wat bedoelen we hiermee en waarom is het zo belangrijk? 

2025 is een belangrijk jaar voor iedereen die werkt met de RAW-systematiek. Op 30 september verschijnt de nieuwe RAW Jaarversie 2025 en organiseren we ter gelegenheid daarvan het RAW Congres. Dit bijzondere jaar willen we graag gebruiken om de waarde van de systematiek te benadrukken en erop te hameren dat onnodig afwijken risico's met zich meebrengt.   

De Standaard RAW Bepalingen vormen al meer dan 50 jaar de basis onder contracten in de GWW-sector. Doordat opdrachtgevers en aannemers in gezamenlijkheid de kaders vaststellen, weet je door het toepassen van de systematiek dat je altijd een breed gedragen werkwijze hanteert. In de praktijk zien we bij de bestekken die we controleren dat er steeds vaker wordt afgeweken van de RAW-systematiek. Hiermee komt de gedragen RAW-systematiek in het geding en werken we niet meer volgens de afspraken die zowel opdrachtgever als aannemer houvast en zekerheid geven.   

Risico's   

Maar waarom wordt er afgeweken van een standaardsystematiek die al 52 jaar haar dienst heeft bewezen? Is de systematiek te ingewikkeld of gaat de RAW-kennis achteruit? Die vragen kwamen onlangs al aan bod tijdens de RAW-gebruikersmiddagen, waarvan 'Terug naar de Standaard' ook het thema was.  

CROW-collega Herbert Gijssel nam de deelnemers mee in de ‘Veel gemaakte fouten in RAW-bestekken’. Daarbij is hij terug gaan kijken naar uitgangspunten van RAW en waarom we een standaardsystematiek wilden, wat de functie van een bestek is en waarom een goed bestek van nog groter belang is. 

Lars Birkholz, ook werkzaam bij CROW, is aan de slag gegaan met Raamovereenkomsten. Tijdens deze gebruikersmiddagen is hij ingegaan op de fictieve hoeveelheden en hoe je strategisch inschrijven aan de hand van fictieve hoeveelheden kunt voorkomen. Maar ook hoe je op de juiste wijze een deelopdracht verstrekt, je goed omgaat met verrekeningen en natuurlijk kwam de Gids Proportionaliteit ook aan bod.  

Bekijk hier de terugblik en de presentaties van de RAW-gebruikersmiddagen

Redenen om af te wijken 

Ook begin dit jaar tijdens InfraTech stond een sessie rondom 'Terug naar de Standaard' op het programma. Lars gaf daar verschillende voorbeelden van besteksposten  waarin is afgeweken van de UAV en/of de Standaard RAW Bepalingen. Ook is een aantal redenen gegeven waarom wordt afgeweken:  

  • De opdrachtgever wil het risico bij de aannemer leggen  

  • De opdrachtgever 'weet het beter' dan de RAW/UAV  

  • Onbewust afwijken door gebrek aan kennis van de inhoud van RAW/UAV  

  • Contract dichttimmeren om discussie tijdens de uitvoering te voorkomen  

  • Beleid van de opdrachtgever  

Bij CROW zien we vaak een combinatie van de derde en de vierde reden voorbijkomen. Opdrachtgevers die bij een eerder werk een discussie of negatieve ervaring hebben gehad, timmeren een volgend contract rondom dat thema wat meer dicht. En dat is vaak onnodig: veel is al geregeld in de RAW-systematiek of de UAV en het toevoegen van eigen bepalingen is dan dubbelop. In de UAV en de Standaard RAW Bepalingen is weliswaar niet alles geregeld, maar wel heel veel. En vaak zien we dat juist wordt afgeweken van zaken die wél geregeld zijn.  

Bekijk hier de terugblik en de presentatie van 'Terug naar de Standaard' op Infratech

Meer weten? Tijdens het RAW-congres verzorgen RAW-kenniswerkers Lars Birkholz en Herbert Gijssel een verdiepende, interactieve inspiratiesessie rond het thema Terug naar de Standaard. Hierin is veel ruimte voor interactie met jou als deelnemer. Zo gaan we met elkaar in discussie over het onderwerpen aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden en tips. 

RAW-congres  

Tijdens het RAW-congres op 30 september in het WICC Hotel in Wageningen willen we in gesprek met jou als RAW-gebruiker. Via verdiepende inspiratiesessies helpen we je bij een optimale toepassing van de RAW-systematiek in jouw werk. Tijdens het congres presenteren we ook de nieuwe RAW Jaarversie 2025.  
Meer informatie over het RAW-congres en/of direct aanmelden? Dat kan hier