Nieuwsbericht

De tactiek van de verschroeide aarde

Profielfoto van Jacques Teunissen
25 januari 2021 | 1 minuut lezen

De strijd tegen de Japanse duizendknoop blijft doorgaan. Al veel verschillende methode zijn ingezet, onderzoek uitgevoerd en pilots zijn gedraaid.

Föhn
Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat Amsterdam een nieuw wapen heeft ingezet. De tactiek van de verschroeide aarde.
Het Parool nam een kijkje bij deze nieuwe methode.

Uit de grond komt een rookpluimpje en dat is doorgaans geen goed nieuws. Dit is waterdamp, stelt Wouter Neutel ons gerust, maar hij heeft inderdaad al heel wat nieuwsgierige passanten aan het hek gehad die wilden weten wat hij daar toch in hemelsnaam aan het doen was tussen al die geheimzinnige slangen en apparaten in de grond. Het antwoord: de aarde opwarmen om de Japanse duizendknoop het leven zuur te maken.

En dat is precies wat er gebeurt in de omgeving van het Surinameplein. Nadat vorig jaar in de buurt van het Olympisch Stadion al vijfduizend Japanse bladvlooien werden uitgezet om de woekerende plant aan te vallen, is het nu de beurt aan de milieutechnicus van HMVT uit Ede om te kijken hoe ver hij komt met de tactiek van de verschroeide aarde: door de grond plaatselijk op te warmen tot 50 graden Celsius moet de duizendknoop worden verdelgd.

Dat verwarmen van de aarde gebeurt niet met een straalkacheltje. Neutel heeft een indrukwekkende hoeveel materieel meegenomen om de klus te klaren. Vanuit een container naast het talud wordt met een ventilator gloeiendhete lucht geblazen door driehonderd meter slang naar negen diep in de grond gestoken filters. “Het werkt als een föhn,” legt Neutel uit. “Alleen gaat het minder snel. Het duurt wel twee weken voor de grond hier op de juiste temperatuur is.”

Lees het hele artikel op Parool.nl