Nieuwsbericht

Raamovereenkomsten in RAW? Leuk maar het werkt niet!

Profielfoto van Tim Aarsen
4 december 2019 | 3 minuten lezen

Ken je dat? Net een nieuwe TV gekocht in de winkel, je kan niet wachten om het thuis uit te pakken en aan te sluiten zodat je meteen een film op kan zetten om te kijken hoe prachtig scherp het nieuwe 4k scherm wel niet is? Je doet je uiterste best om rustig aan te doen; netjes eerst de doos open te maken met een klein mesje zodat je je kostbare aanwinst niet meteen beschadigd. Heb je eindelijk de TV uit de doos gewurmd, valt er een handleiding uit van jawel; 285 pagina’s!

Handleiding

Die zwiep je meteen de hoek in want waarom zou je een handleiding lezen? Ik doe het wel zonder, ik ben slim genoeg toch? Onder het mom van “learning on the job”, ga je aan de slag! Na veel gepruts met kabels eindelijk de boel aangesloten, batterijen in de afstandsbediening gedaan en dan het moment van de waarheid; je drukt de rode power knop in en je hart begint harder te kloppen….ineens komt er een welkomscherm en een leuk deuntje….dit gaat goed denk je nog. Dan volgen er een hele rits aan vragen waarvan je niet precies weet wat je zou moeten invoeren. Na 15 minuten doet de TV wel iets maar helemaal tevreden ben je niet. Het geluid klinkt dramatisch en het beeld is niet zo scherp als het zou moeten zijn en de apps werken niet omdat er geen verbinding is met de WiFi.  Je besluit uiteindelijk toch maar de handleiding door te lezen. Daarbij wordt meteen duidelijk dat je aan het begin een aantal vragen toch echt anders had moeten beantwoorden. Kortom met de TV zelf is niets mis, je hebt alleen de instellingen niet goed uitgevoerd.

Als je dit herkent ben je niet de enige! Driekwart van de mensen die iets nieuws kopen gaan precies zo te werk. Onderzoek toont aan dat de meerderheid van mensen een handleiding niet leest maar wat nog erger is; omdat ze het niet lezen kennen ze veel handige maar soms ook basale features van hun apparatuur niet eens terwijl ze daar wel voor betaald hebben!

Raamovereenkomsten in RAW, gewoon prima!

Helaas moeten we bij CROW constateren dat dit vaak ook zo gaat bij het starten met een nieuwe contractvormen, systematieken, bijzondere bestekvormen in RAW zoals beeldkwaliteit of in dit geval raamovereenkomsten. Dat is niet alleen jammer, het levert veelal een hele verkeerde indruk van bijvoorbeeld Beeldkwaliteit of raamovereenkomsten op. Ik hoor om me heen heel veel wilde verhalen over beeldkwaliteit en Raamovereenkomsten die niet kloppen. Laat ik maar meteen stelling nemen: net als de TV in mijn voorbeeld is de werking van Raamovereenkomsten in RAW gewoon prima!

Jaren van praktijkervaring en verbeteringen en actualisatie van de systematiek (de laatste nog in 2016) hebben gezorgd voor een systematiek die goed in elkaar zit. Alles valt of staat echter bij een juist gebruik ervan ofwel; lees eerst de handleiding, laat je informeren en volg eerst een cursus zodat je weet waar je bij het opstellen van een Raamovereenkomst in RAW extra aandacht aan moet besteden. Wil je begeleid worden bij het opstellen van een Raamovereenkomst kan je een beroep doen op een kenniscoach van CROW (betaalde dienst).

Meer kennis en ervaringen delen over raamovereenkomsten

Ik verzorg met regelmaat de cursus Raamovereenkomsten in RAW, zowel regulier (open inschrijving) als in-company. Tijdens het A&C congres welke afgelopen jaar plaatsvond mocht ik samen met collega Niek van Onna, Gemeente Almere en NTP een masterclass over dit onderwerp geven. Enkel aanwezigen daar en mensen die ik afgelopen jaar de cursus mocht geven, geven aan het jammer te vinden dat er zo weinig informatie te vinden is op de website over het juiste gebruik van Raamovereenkomsten. Als ze jaren eerder de informatie hadden gehad die tijdens die sessie of cursus werd verteld hadden ze andere keuzes gemaakt, hun besteken anders opgezet en hadden ze anders tegen raamovereenkomsten aan gekeken dan ze nu doen.

Een duidelijk signaal wat mij betreft en reden voor mij om hierover een aantal blogs te schrijven! In de volgende blog wil ik een aantal specifieke aandachtspunten nader toelichten waarmee ik hopelijk het belang zal aangeven om niet zo maar met Raamovereenkomsten te beginnen maar je goed te verdiepen in de materie. Hopelijk steken mensen die al jaren met deze bestekvorm werken er ook wat van op en zullen ze in de toekomst andere keuzes maken bij het opstellen van de bestekken.

Sta je nu al aan de lat om een raamovereenkomst in RAW aan te besteden raad ik je aan je in te schrijven voor de cursus of contact op te nemen voor het verzorgen van een in-company cursus.

Ook mooi dat we tijdens het aanstaande RAW Café op 10 december ook ingaan op het thema raamovereenkomsten.

Tim Aarsen 
tim.aarsen@crow.nl 

Profielfoto van Ron Reijnders
4 jaar geleden
Profielfoto van Ron Reijnders
4 jaar geleden

Het zou mooi zijn als RAW consistent is in het woordgebruik dat bij raamovereenkomsten hoort.
Een raamovereenkomsten is in mijn ogen geen bestek (definitie: “een nauwkeurige beschrijving”).
Maar mogelijk dat jullie dat anders zien?
Soms kunnen er posten heel nauwkeurig zijn beschreven maar meestal is dat juist niet zo.
Vaak is het al een bandbreedte; dus geen nauwkeurig afbakening en lang niet altijd exact calculeerbaar maar slechts bij benadering calculeerbaar.
N.m.m.  zouden overal de woorden “bestek” moeten veranderen in “contract(vorm)” c.q. “(raam)overeenkomst” 
Ik zie uit naar de vervolgartiklen. 

m.vr. gr.  Ron Reijnders RABC