Nieuwsbericht

RAW-helpdeskvraag: Typische markeringen?

Profielfoto van Mark van der Sluys
5 augustus 2021 | 2 minuten lezen

De CROW-helpdesk beantwoordt dagelijks enkele tientallen vragen op het gebied van RAW, UAVgc en aanbesteden. Deze keer behandelen we een vraag over wegmarkeringen.

 

Goedemorgen u spreekt met Mark van der Sluys, CROW. U heeft een vraag gesteld aan de RAW Helpdesk.

Goedemorgen, klopt, fijn dat u even belt.

Ik heb uit uw vraag opgemaakt dat u bezig bent met de voorbereiding van een werk, vertel.

Ja, wij gaan een weg iets verleggen. Uiteraard moeten er ook weer strepen op de weg komen. Maar wat voor strepen is nu de vraag. Ik lees iets over types…

Dan heeft u vast iets gelezen over type I en type II. Zelf praat ik ook graag over ‘strepen’, maar laten we het houden bij markeringen.

Inderdaad, precies dat.

Met de introductie van de laatste jaarversie van de RAW-systematiek heeft u ook de beschikking gekregen over het herziene deelhoofdstuk 32.1: Markeringen.

Type I markeringen betreffen de reguliere / ‘standaard’ markeringen. Dit vertaalt zich dan ook in het artikel 32.12.09, lid 07: Indien een andere markering wordt verlangd dan type I, is dit in het bestek vermeld.

Het verschil tussen een type I en een type II markering zit hem in de nachtzichtbaarheid onder natte omstandigheden. Type II markering is een markeringsmateriaal met een verbeterde nachtzichtbaarheid onder natte omstandigheden. De verbeterde nachtzichtbaarheid kan o.a. worden bereikt via het verrijken van het markeringsmateriaal met glasparels.

Voor type II markeringen geldt dat de retroflectie van het licht van koplampen onder natte omstandigheden (uitgedrukt in RW (Retroflection Wet) klassen) hoger moet zijn dan zoals die geldt voor type I markeringen."

Ok. Het begint mij helder te worden. Ik heb gewoon type I nodig. Als ik nu naar de resultaatsbeschrijvingen kijk, zie ik dat ik alleen type II kan selecteren. Als ik dit niet doe, krijg ik vast vragen. Wat nu?

Als u die vraag krijgt, zou ik de vraagsteller netjes wijzen op artikel 32.12.09, lid 07: Indien een andere markering wordt verlangd dan type I, is dit in het bestek vermeld.

Daarmee is het al prima geregeld, nu u het zo uitlegt.

Aan de andere kant verwacht ik eigenlijk wel dat die vraag veel vaker wordt gesteld. Kan de optie ‘Type I’ dan niet worden toegevoegd aan de catalogus resultaatsbeschrijvingen?

Ja – zeker als dit veel vragen en antwoorden over en weer scheelt. Een paar weken geleden kregen wij ook al een soortgelijke vraag.

Dat zou heel fijn zijn. Maar het is nu 2021. Is deze kleine wijziging dan echt pas weer in 2025 doorgevoerd?

Normaal gesproken zou dit echt zo in het werk gaan ja, maar ik merk dat u wat nieuws heeft gemist: https://www.crow.nl/over-crow/nieuws/2021/juli/raw-krijgt-jaarlijks-nieuwe-release

Dat is prachtig nieuws! Betekent dit dan ook dan mijn verzoek rondom type I dan ook kan worden meegenomen?

Ja, de datasets zijn bijna afgerond, maar deze wijziging is al meegenomen!

Top. Dat gaat veel onduidelijkheid en vragen schelen.

Wij hebben er direct ook een aanwijzingstekst bij toegevoegd zodat het onderscheid tussen type I en type II helderder is.

Helder is het nu zeker! Vriendelijk bedankt!  

Graag gedaan!

 

Vond je dit een verhelderend en/of nuttig stuk?

Voor meer informatie over dit vraagstuk, en ook veel andere leuke onderwerpen, kijk ook eens bij onze RAWeetjes;

 

Heb je een RAW vraagstuk?

De CROW-helpdesk beantwoordt dagelijks enkele tientallen vragen op het gebied van RAW, UAVgc en aanbesteden. Vragen stellen kan via het contactformulier op onze website www.crow.nl/ondersteuning of stuur een e-mail naar helpdesk@crow.nl.

Profielfoto van Ron Reijnders
3 jaar geleden
Profielfoto van Ron Reijnders
3 jaar geleden

Ik hoop dat in de aanwijzing dan ook de volgende aspecten komen te staan (incl het begrip agglomeraat): en dat men niet uit automatische gedachte (ik vraag de hoogste kwaliteit) altijd type II gaat vragen want type II heeft ook nadelen.

'Trefwoorden':
keuze uitvoeringsvorm II; bij verf bestaat dit  niet.
type II niet op kruising in de stad toepassen; daar is verlichting en is dit onzin om toe te passen.
wel buiten de bebouwde kom zonder verlichting type II. 
alleen de geleidingslijnen in type II uitvoeren; niet de vlakken of dwarsmarkering.
Type II NIET IN COMBI MET SLOFMETHODE; WEL MET GORDIJN METHODE; tegenwoordig is ook volledige dekking type II mogelijk; (parels zijn beter geworden).
type II dus in feite gestructureerde belijning (in de BRL agglomeraat bedoeld). 
Alleen de lijnen met agglomeraat uitvoeren; in theorie kan haaietand ook maar de praktijk is dat bijna niet uitvoerbaar;
Bij zon is nadeel; bij lage zon krijg je veel slagschaduw en zie je de lijn juist minder; daarom nooit in de stad toepassen; 
haaietetanden kan niet via agglomeraat; stuk duurder; (agglomeraat = gestructureerd) 
Post "meerprijs type II" met eenheid m2 is prima oplossing in een bestek of raamovereenkomst (een RB in de catalogis toevoegen zou handig zijn)