Nieuwsbericht

Een dijk van een (open) asfalt

Profielfoto van Paul Jansen
19 oktober 2021 | 2 minuten lezen

Deelhoofdstuk 52.5 van de Standaard RAW Bepalingen ‘Gebonden bekledingsconstrcties’, en dan met name het bitumineuze gedeelte daarvan, wordt de laatste tijd veel gebruikt in het kader van het Hoogwater Beschermingsprogramma (HWBP). Want, veel dijken in Nederland hebben een nieuwe of betere asfaltbekleding gekregen. Logisch dus dat dit deelhoofdstuk zelf, vanwege voortschrijdend inzicht, ook aan onderhoud onderhevig is. De taakgroep ‘Waterbouwasfalt’ is hier mee bezig. Eén van de ‘nieuwe’ ontwikkelingen is de OSA-spreadsheet op RAW.nl, waarmee aan open steenasfalt kan worden gerekend.

Wat is ‘open steenasfalt’ (OSA)?

‘Open Steenasfalt’ (OSA) is één van de standaard bitumineuze bekledingsconstructies. In deelhoofdstuk 52.5 staan de eisen die vanuit de RAW aan dit mengsel worden gesteld. Het aanbrengen ervan kan met de desbetreffende resultaatsbeschrijvingen uit de RAW-catalogus. Even een beetje technisch: OSA is een zogenaamd ‘gap-graded mengsel’ dat bestaat uit steenjes (groter dan 8 mm) en asfaltmastiek (zand, vulstof en bitumen) dat de steentjes ‘aan elkaar plakt’. Daardoor krijg je bij aanleg die gewenste open structuur. De dikte van het mastieklaagje dat om de steentjes zit, is een belangrijke factor voor de duurzaamheid van OSA. Dat luistert best nauw en daar wil je dus op kunnen rekenen. En let wel, een goede OSA-laag gaat wel 50 jaar of zelfs langer mee!

OSA-spreadsheet nieuw in RAW-release 2021

Omdat OSA ‘empirisch’ (proefondervindelijk) is ontwikkeld, kan met een aantal proeven (of normen) uit de RAW Standaard getoetst worden of het aan de eisen voldoet. Proeven 104 (ontwerp van OSA) en 105 (controle van de dikte van het asfaltmastieklaagje) kunnen hiervoor gebruikt worden. ‘Nieuw’ in de release 2021 van de RAW-2020 is dat de ‘OSA-spreadsheet’, waarmee de berekeningen kunnen worden uitgevoerd. In de proeven 104 en 105 wordt hier nu expliciet, met QR-code, naar verwezen. 

Bekijk de spreadsheet  

De spreadsheet is oorspronkelijk gemaakt door aannemer Hesselberg Hydro. In 2016 publiceerde de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA een afgeleide van de oorspronkelijke spreadsheet. De taakgroep heeft deze in 2021 op enkele details aangepast en verbeterd. Om de vindbaarheid voor de RAW-gebruikers te vergroten is het bestand nu via deze website beschikbaar. Lees voor gebruik eerst even de toelichting en de disclaimer.

Vervolg taakgroep

De trend is dat de markt de eigenschappen van asfalt graag functioneel zou willen specificeren. Zo ook bitumineus gebonden bekledingsconstructies. We willen immers graag de kennis en het innovatief vermogen van de asfalt-aannemers beter benutten. Daarom gaat de taakgroep in het kader van regulier beheer verder met de actualisering van deelhoofdstuk 52.5. Van sommige mengsels – denk aan waterbouwasfaltbeton – kan namelijk in de nabije toekomst waarschijnlijk wél een functionele omschrijving in de RAW worden opgenomen. Maar ‘nabij’ is relatief; meer daarover te zijner tijd.

Open Steenasfalt is daar echter nog niet aan toe. Er is namelijk nog onvoldoende data verzameld om de functionele eisen van dit product ‘standaard’ te kunnen onderbouwen. De beschrijving van dát standaard-mengsel blijft voorlopig dus nog in termen van samenstelling, korrelverdeling, holle ruimte en bitumengehalte.

Samenstelling taakgroep Waterbouwasfalt

De taakgroep Waterbouwasfalt bestaat momenteel uit Harry Roos (onafhankelijk voorzitter), André Zijlstra (Wetterskip Fryslân), Rolf Bruins (Rijkswaterstaat), Harold van Blokland (KWS), Niek Leguit (Hydraphalt/Strukton) en Cees Montauban (namens STOWA) en wordt begeleid door Paul Jansen (CROW).