Nieuwsbericht

Herziening van RAW-teksten voor oppervlakbehandeling gaat van start

Profielfoto van Jacques van den Hoorn
18 augustus 2022 | 2 minuten lezen

Dit najaar begint CROW met de herziening van de RAW-teksten voor oppervlakbehandeling (Resultaatsbeschrijvingen én aanverwante Standaard RAW Bepalingen). De bedoeling is dat er dan één geheel nieuwe subwerkcategorie (81.32) overblijft en één vernieuwd deelhoofdstuk (81.3), waarbij het onderscheid ‘specificatie aannemer’ en ‘specificatie opdrachtgever’ vervalt.  De werkzaamheden worden zoals gebruikelijk uitgevoerd in werkgroepverband (in dit geval is de werkgroep een taakgroep onder de RAW Werkgroep Asfalt). We zijn dus nog op zoek naar kandiaat taakgroepleden. Doel is dat de nieuwe teksten in de release 2024 worden opgenomen.

De beschrijvingen voor het aanbrengen van een oppervlakbehandeling op een wegverharding zijn in RAW momenteel verdeeld over twee subwerkcategorieën (81.31 en 81.41) en twee deelhoofdstukken (81.3 en 81.4). Daarbij is, evenals voorheen bij emulsie-asfaltbeton, onderscheid gemaakt tussen ‘specificatie aannemer’ respectievelijk ‘specificatie opdrachtgever’, vanuit de gedachte dat een opdrachtgever ook moet worden gefaciliteerd als hij ‘eigen mengsels’ zou willen bedenken. Zoals eerder bij het emulsie-asfaltbeton al is geconstateerd, is dat in feite ongewenst. Oppervlakbehandeling wordt namelijk (net als emulsie-asfaltbeton) aangebracht met CE‑markering overeenkomstig een Europese geharmoniseerde norm, in dit geval de NEN‑EN 12771. Net als bij emulsie-asfaltbeton regelt díe norm (anders dan bij verhardingen van asfaltbeton) de productie én de verwerking van het materiaal. De productie gebeurt dus ‘in situ’. Als de opdrachtgever echter – los van de norm – specificeert, bestaat de kans dat hij de aannemer (onbedoeld) aanzet tot het plegen van een economisch delict. En dat is natuurlijk ongewenst. Daarom worden ook de RAW teksten voor oppervlakbehandeling uniform vereenvoudigd in één nieuwe subwerkcategorie (81.32) en één vernieuwd deelhoofdstuk (81.3), waarbij de NEN‑EN 12271 leidend is. Die norm is (tegen betaling) verkrijgbaar bij NEN. Momenteel alleen nog in het Engels, maar CROW is voornemens om die te laten vertalen zodat ook de Nederlandse versie bij NEN verkrijgbaar wordt.

Onze RAW-projectleider, Jacques van den Hoorn, is begonnen met de voorbereidingen en het samenstellen van de taakgroep. De start van de uitvoering is gepland in januari 2023. Omdat dergelijke ingrijpende aanpassingen van de inhoud van RAW altijd langs de Juridische en Bestekstechnische Commissie moeten, en ter visie moeten worden gelegd, houden we rekening met een doorlooptijd van ongeveer anderhalf jaar. We richten ons er dan ook op om de nieuwe teksten in de RAW release van 2024 op te nemen.

Deelnemen Taakgroep
Vertegenwoordigt u een opdrachtgevers- of aannemersorganisatie, en heeft u interesse om eventueel in de taakgroep deel te nemen? Neem dan contact op met projectleider jacques.vandenhoorn@crow.nl.


Jacques van den Hoorn