Nieuwsbericht

De gouden plak voor Duurzaamste Aanbesteder 2022 gaat naar...

Profielfoto van Barbara Hasselaar
2 november 2022 | 1 minuut lezen

De provincie Noord Brabant ging er met de winst vandoor, gevolgd door Hoogheemraadschap van Rijnland op twee en de gemeente Groningen op plek 3. Met maar liefst een stijging van 21 plaatsen is Assen daarmee de meest duurzame gemeentelijke aanbesteder.

Eindelijk beginnen we merkbaar meters te maken. In 2021 werd in 43% van de aanbestedingen gegund op duurzaamheid - tegen 37% in 2020 en 35% in 2019.
Wel moet daarbij opgemerkt worden dat het gat dat ontstaat tussen de koplopers en achterblijvers steeds groter wordt. Daarop moet actie worden ondernomen of zoals Bouwend Nederland aangeeft; 'Met landelijke regie moeten de opdrachtgevers in de onderste regionen wakker geschud worden'.

Totstandkoming top 25 duurzame opdrachtgevers 
Bouwend Nederland roept opdrachtgevers op duurzaamheidscriteria in aanbestedingen zo vorm te geven dat de markt echt uitgedaagd wordt (verder) te innoveren. Door duurzaamheidscriteria in aanbestedingen zo zwaar mee te laten wegen dat bedrijven zich met duurzaamheid echt kunnen onderscheiden in de markt.
Hoe wordt er dan getoetst op deze criteria bij de opdrachtgevers? En hoe komt men uiteindelijk tot de top 25? Daarvoor heeft Bouwend Nederland een Onderbouwing geschreven en is toegelicht hoe de toegepaste duurzame gunningscriteria zijn ingedeeld in vier categorieën waarvoor per categorie punten te behalen zijn.

Meer weten over deze totstandkoming en onderbouwing. Die lees je via Bouwend Nederland.

Hoe scoort de Provincie Noord Brabant zo hoog?
Benieuwd hoe de provincie Noord-Brabant zo hoog heeft kunnen scoren? Benieuwd wat je zelf kunt doen om ook hoger te scoren?
Bekijk dan de video.

RAW en Duurzaamheid
Op dit moment worden er ook stappen gezet rondom duurzaamheid in RAW. 
Lees het blog van RAW collega Albert Haveman hier eens op terug. Ook collega Joost Fijneman heeft hier een interessant blog over geschreven.
Zo ben je meteen vanuit het RAW oogpunt op de hoogte van de laatste 'duurzaamheids zaken'.