Nieuwsbericht

Constructief samenwerken bij Infra projecten

Profielfoto van Barbara Hasselaar
10 november 2022 | 2 minuten lezen

CROW en Wundershift zijn, met steun van het Fonds Fysieke Leefomgeving, gestart met het ontwikkelen van de samenwerkingsmethodiek FIDES. Deze methodiek gaat professionals helpen bij het inrichten van een constructieve samenwerking bij Infra projecten.

FIDES (‘vertrouwen’) is gebaseerd op een bewezen methodiek die professionals in GWW-projecten tot pakweg 5 miljoen Euro helpt om in korte tijd tot een pragmatische en overzichtelijke samenwerking te komen. Daarbij richt FIDES zich op het gehele projectteam, dus op de samenwerking tussen opdrachtgever, aannemer en eventuele andere ketenpartners.

Laagdrempelig samenwerking optimaliseren
Met name bij kleinere GWW-projecten ziet CROW dat er vaak weinig ruimte is voor het vormgeven van de samenwerking. Onder druk van deadlines en budget wordt snel na de gunning gestart met de uitvoering. In de PSU, de Project Start Up, wordt meestal weinig aandacht geschonken aan de inrichting van de samenwerking en het borgen van wederzijdse belangen. Doordat veel impliciet wordt aangenomen, maar weinig expliciet wordt uitgesproken, komt er vaak onnodig ‘gedoe’ voor in deze projecten, wat leidt tot conflicten, vertraging en overschrijding van budgetten.

“Met FIDES wil CROW zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers van kleinere GWW-projecten een laagdrempelige oplossing te bieden voor de uitdagingen die professionele samenwerkingsverbanden met zich meebrengen.”, aldus Annette van Walt Meijer, manager Mens & Organisatie van CROW.

Vakmanschap en werkplezier staan centraal
CROW is, samen met adviesbureau Wundershift, gestart met het ontwikkelen van een methode om snel en oplossingsgericht kritische succesfactoren van samenwerken te identificeren en vorm te geven. Het gaat dan onder meer over het inrichten van gezamenlijke werkprocessen, het borgen van de juiste startcondities, rollen en besluitvorming en het professioneel omgaan met conflict en interpretatieverschillen.

FIDES levert de ingrediënten om snel en effectief invulling te geven aan de belangrijkste samenwerkingsafspraken. Daarnaast ondersteunt de methodiek professionals om de contractuele bedoelingen tot leven te brengen in een vellige omgeving waar belangen geborgd zijn. Dit helpt hen om vakmanschap centraal te stellen en de kwaliteit te leveren die nodig is. En het voorkomt daarmee een hoop conflicten. Het werkplezier voor alle professionals betrokken bij deze projecten gaat daarmee omhoog.

Beproefd in de praktijk
De kern van de FIDES-aanpak is door Wundershift ontwikkeld in samenwerking met meer dan 26 organisaties en meer dan150 professionals. Daarna heeft een herontwerp plaatsgevonden om de aanpak toe te kunnen passen bij kleinere projecten in de GWW. 

Pilot en implementatie
In het eerste kwartaal van 2023 zal de methodiek verder worden aangescherpt en verbeterd in pilotprojecten, waarna de methodiek door CROW zal worden aangeboden in de vorm van verschillende werkboeken en trainingen.

Voor meer informatie over FIDES kunt u contact opnemen met: