Nieuwsbericht

Bouwkosten gww in 2023 blijven naar verwachting stijgen

Profielfoto van Barbara Hasselaar
15 februari 2023 | 1 minuut lezen

In 2022 stegen de bouwkosten voor grond-, weg- en waterbouw sector met 7 procent. Dit na onderzoek van IGG Bouweconomie in opdracht van Cobouw. De verwachting voor 2023 is dat de prijzen blijven stijgen.

Eind 2022 was al duidelijk dat de sector onder druk staat, bleek uit signalen van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De oorlog in Oekraïne stuwde de materiaalprijzen. Tim Aarsen schreef er over in zijn blog ‘Hoe moeten we omgaan met extreme omstandigheden zoals de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en laagwater in relatie tot bouwwerken?’.
Na onderzoek op de prijzen van veelgebruikte bouwmaterialen bleek dat de kosten van staal, wapening, hout en beton fors stegen in de loop van 2022. Zelfs 45 tot 65 procent voor wapening en staal. (bron Cobouw)

Hoe staat het met de kosten in 2023
De verwachting is dat de prijzen in 2023 blijven stijgen. De voorspelling van IGG Bouweconomie is dat kosten dit jaar met 3 tot 4 procent toenemen. De voorspelling geldt niet alleen voor grond-, weg- en waterbouwbedrijven, maar voor bouwbedrijven in het algemeen (inclusief woning- en utiliteitsbouw). En dit gaat dan om zowel materiaalkosten als loonsverhogingen.
Hoe hier mee omgaan? Tips en informatie? Dat lees je in het volgende blog op RAW.nl ‘Waar zouden we zijn zonder RAW? Maar met stijgende (loon)kosten…’

Vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit nieuwsitem? Stel ze onder dit bericht.

(Bron: Infrasite.nl)