Nieuwsbericht

Verkenningsmiddag Straatmeubilair in RAW – een snelkookpanervaring die vraagt om een vervolg

Profielfoto van Mark van der Sluys
29 september 2022 | 2 minuten lezen

Op dinsdagmiddag 27 september heeft op ons CROW kantoor in Ede een verkenningsmiddag plaatsgevonden. In deze verkenningsmiddag is het gemis van straatmeubilair in de RAW-systematiek besproken en is gezocht naar een gezamenlijke invulling van dit ontbrekende onderwerp.

Deelnemers
Met een opkomst circa twintig personen was er vanuit opdrachtgeverszijde een mooie afspiegeling aanwezig vanuit gemeenteland (Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen, Emmen, West Betuwe, Amsterdam en Wijk bij Duurstede), maar ook Rijkswaterstaat en HTM. Ook relevante advies- en ingenieursbureaus en leveranciers van straatmeubilair waren goed vertegenwoordigd met onder andere meerdere bestuursleden van de Vereniging Straatmeubilair.

Inhoudelijke vraagstukken
Aan de hand van de volgende drie stellingen is zeer veel informatie opgehaald:

  • Wat versta je onder je onder straatmeubilair?
  • Waar moet straatmeubilair worden ondergebracht in de RAW-systematiek?
  • Welke kostenbepalende factoren moeten worden opgenomen?

Het beeld wat onder straatmeubilair valt, is zeer divers en varieert van banken, fietsenrekken, plantenbakken, afvalbakken tot en met laadpalen en bushokjes. De roep om daar waar mogelijk aan te sluiten bij bestaande systematieken zoals het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) en hoofdstuk 17 van de STABU Besteksystematiek van Ketenstandaard Bouw en Techniek kwam duidelijk naar voren.

Straatmeubilair wordt in de huidige situatie op verschillende plekken opgenomen in bestekken. Hoofdstuk 63 wordt vaak genoemd evenals ‘een’ hoog nummer. Over het algemeen kan worden geconcludeerd dat moet worden voorkomen dat er een zoekplaatje ontstaat: bundeling met een logische thematische opbouw is gewenst.

Qua kostenbepalende factoren moet uiteraard worden gedacht aan de kenmerken van het product zelf. Daarnaast bepalen onder andere de ondergrond, afwerking, situering en duurzaamheid de kosten voor het aanbrengen van straatmeubilair.

Wij kijken terug op een hele waardevolle middag die ook volop door onze RAW-gebruikers werd gebruikt om in een prettige omgeving elkaar te ontmoeten en te netwerken.

In het bijzonder bedanken wij Arno Dijkstra van Roelofs Advies en Ontwerp BV voor zijn presentatie en actieve inbreng in aanloop naar de verkenningsmiddag.

Werkgroepleden gezocht
Met een kleiner gezelschap, bestaande uit tenminste:

  • twee aannemers 
  • twee opdrachtgevers en
  • twee ingenieursbureau

gaan wij in circa 3 vervolgsessies verder de diepte in.
De eerste vervolgsessie vindt plaats op woensdag 19 oktober.
Was je niet bij de verkenningsmiddag aanwezig, maar wil je juist wel graag een inhoudelijke bijdrage leveren aan de verdiepingssessies? Dan ben je van harte welkom. Met name vanuit de aannemerij zouden wij graag beschikken over partijen die een actieve bijdrage kunnen leveren aan het samen verbeteren van de RAW-systematiek.

Interesse? Stuur een mailtje naar projectleiders Mark van der Sluys of Tom de Water