Nieuwsbericht

De behoefte aan integreren van data in de RAW-systematiek wordt steeds groter

Profielfoto van Barbara Hasselaar
17 november 2022 | 3 minuten lezen

We maken deze keer kennis met RAW collega Dik Berkheij. Sinds oktober in dienst bij CROW en specifiek voor RAW.
Hoe is Dik bij CROW terecht gekomen?

"Een aantal maanden geleden werd ik door Marjolein Heuvelink van Piket benaderd met de vraag of ik openstond voor een functie bij CROW. Hoewel ik niet op zoek was naar een andere baan ben ik wel het gesprek aangegaan met CROW, van beide kanten hebben we er de tijd voorgenomen. Vlak voor mijn vakantie heb ik begin augustus de beslissing genomen om de uitdaging bij CROW aan te gaan. Vele jaren heb ik mij bezig gehouden met het ondersteunen van relaties die gebruikmaken van de RAW-systematiek in de bestekschrijfsoftware. Nu ga ik inhoudelijk aan de slag met de RAW-systematiek als Kenniswerker, dit sluit zeer goed aan op kennis en ervaring die ik in mijn vorige werkkring heb opgebouwd. Vanaf 1 oktober ben ik een CROW'er, ik kijk er naar uit om met de nieuwe collega's de RAW-systematiek op een nog hoger plan te brengen!  

Tijdens de sollicitatieprocedure is er intensief contact geweest met Piket, dat heb ik als zeer positief ervaren". 

Naam: Dik Berkheij
Rol RAW: Kenniswerker voor Beheer RAW
Hobby's: Fitnes, wandelen, fietsen (bij mooi weer).

Daarnaast is Dik op dit moment nog actief in het kerkenwerk in Katwijk. Samen met anderen heeft hij eind september een ontmoetingsdag georganiseerd. Hierbij waren er allerlei activiteiten voor jongeren en ouderen. De opbrengst van € 2.500,00 gaat in z’n geheel naar de Voedselbank.

Ook heeft Dik veel geklust in zijn woning en bij familie en vrienden. Slopen kan hij als de beste, maar ook: schilderen, laminaat/parket leggen, leidingen frezen voor elektra, behangen enz. Dik weet gelukkig ook waar hij niet goed in is en laat voor die klussen dan ook een vakman komen.

Over welke karaktereigenschap beschik je waar je het meest trots op bent?
Ik beschik over veel geduld, ook probeer ik altijd de vraag achter de vraag te ontdekken.

Wat is je historie met het ‘RAW werkveld’?
Bij KPD automatisering kwam ik al snel in aanraking met RAW door de software die ze hiervoor ontwikkelde, o.a. voor bestekschrijven, calculeren en het afrekenen van RAW-werken. Als consultant heb ik toen ook veel aandacht besteed aan de RAW-Systematiek.

Wat deed je voor je het RAW team kwam versterken?
Voor dat ik bij CROW kwam werken was ik accountmanager bij Brink Software voor de Infrasector. Vanuit die functie had ik contact met overheden (provincies, gemeenten en waterschappen), aannemers en ingenieursbureaus.

Welke eigenschappen zoek je in je collega’s?
De wil om er samen iets moois van te maken. Hiervoor hebben we nodig dat we nieuwsgierig zijn waarom gebruikers bepaalde zaken willen aanpassen c.q. vernieuwen. We moeten ook van elkaar willen leren, met elkaar overleggen als je twijfelt over bepaalde zaken, dan kom je samen verder.

Wat hoop jij RAW te bieden in je nieuwe rol?
Samen met collega’s en relaties zinvolle aanpassingen doorvoeren in de RAW-systematiek, zodat de gebruikers nog beter hun werk kunnen doen. Het werkveld uitbreiden door nieuwe hoofdstukken toe te voegen. Mijn kennis van automatiseren inbrengen, zodat op termijn dingen makkelijker worden.

Wat is jouw belangrijkste wens voor of rondom de RAW-systematiek?
Dat de RAW-systematiek nog breder toegepast gaat worden, kijken naar branches die infra gerelateerd zijn maar nog niet de RAW-systematiek omarmen, of deze onvoldoende gebruiken.

Geef aan bij welk(e) RAW thema’s/onderdelen jij betrokken bent of zult zijn?
Op dit moment maak ik een voorstel om de nummering van de Bepalingen uit de RAW Catalogus gelijk te trekken met de Standaard RAW Bepalingen, wanneer deze betrekking hebben op het zelfde onderwerp. Ook volg ik cursussen en loop ik het Handboek RAW door.

Waar kunnen we je het hardst mee aan het lachen maken?
Absurde humor, woordspellingen zoals bijvoorbeeld van Herman Finkers.

Welke grote behoefte zie jij op het gebied van de RAW-systematiek? En hoe zou je hier aandacht aan willen schenken?
De behoefte aan integreren van data wordt steeds groter, denk hierbij aan het opnemen van besteksinformatie in BIM-modellen, of in 2D tekeningen. In mijn vorige functie heb ik hierover contact gehad met het BIM-loket. Binnenkort heb ik een afspraak met een collega die zich bezig houdt met BIM binnen CROW.

Wat ik in de praktijk vaak tegenkom is dat de uitwisselbestanden (RSX, ZSX, NSX en DSX) van de verschillende leveranciers niet altijd uitwisselbaar zijn. Daar zou ik graag wat strakker op willen zitten, zodat de uitwisseling beter gaat.

Als je over 5 jaar nog werkt voor RAW, wat zou je dan willen doen of wat zou je bereikt willen hebben?
Dat de RAW-systematiek nog steviger verankerd is in de Infrasector, en dat er steeds meer zaken zijn gedigitaliseerd.


Foto die veel voor Dik betekent; het strand.