Nieuwsbericht

GemGroReflection: Duurzaam asfalt

Profielfoto van Albert Haveman
30 november 2022 | 1 minuut lezen

De gemeente Groningen heeft een nieuw asfaltmengsel laten ontwikkelen wat de naam GemGroReflection heeft gekregen.
Het asfalt wordt met een lagere temperatuur geproduceerd en aangelegd. Omdat het lichter van kleur is wordt het asfalt minder heet en geeft het een groter gevoel van sociale veiligheid.

Innovatie

Wethouder Stadsbeheer Mirjam Wijnja: “Groningen heeft veel kennis en deskundigheid in huis. Met deze door ons ontwikkelde innovatie zorgen we voor minder CO2-uitstoot, minder hittestress en een prettiger en veiliger leefomgeving.” De gemeente Groningen stelt het ‘recept’ gratis beschikbaar aan andere gemeenten.

Daling temperatuur en meer licht

Na korte periode van ingecalculeerde slijtage worden witte stenen in het asfalt zichtbaar. Volgens de gemeente Groningen zorgen deze witte stenen voor een lichte kleur van de weg en een daling van de oppervlaktemperatuur. Deze zal daarom op een zonnige dag tussen de 10 en 15 graden afnemen. Bijkomende effecten hiervan zijn een daling van de nachttemperatuur. Door de lichtere kleur van het asfalt kan in de avonduren verlichting meer weerkaatsen en zijn schaduwen beter zichtbaar. De gemeente onderzoekt nog hoeveel procent de straatverlichting kan dimmen om zo energie te besparen.

Lees het hele artikel op Duurzaam-actueel.nl

Meer weten over RAW en asfalt? Bekijk dan de themapagina asfalt.