Nieuwsbericht

Roadshow RAW Kenniscafé Asfalt

Profielfoto van Barbara Hasselaar
7 juni 2023 | 2 minuten lezen

De afgelopen 1,5 week zijn we het land door gegaan met het RAW Kenniscafé Asfalt.

Een initiatief van de doorlopende werkgroep asfalt. Met deze kenniscafés hebben we de laatste stand van zaken rondom asfalt ontwikkelingen met elkaar gedeeld. We zijn te gast geweest bij Rijkswaterstaat in ’s Hertogenbosch, bij de Provincie Friesland in het prachtige it Swettehûs. Gebouwd met 45% hergebruikte materialen. En tot slot bij CROW in Ede. Alle sessies zaten helemaal vol! Mooi dat we met elkaar voorzien in een behoefte en zo kennis, ervaringen en wensen uit kunnen spreken.

It Swettehûs; Provincie Friesland en uitvalbasis brugwachters.

WGA, werkgroep asfalt
De WGA is een van de langstlopende werkgroepen en de enige permanent doorlopende werkgroep. Waarom een doorlopende werkgroep? Asfalt is continu ‘in beweging’ qua ontwikkeling, stappen richting duurzaamheid, hergebruik etc.
De samenstelling voor deze werkgroep is paritair. Evenveel opdrachtgevers als opdrachtnemers, een onafhankelijke voorzitter, Jan Stigter, een adviseur, Maarten Jacobs en twee RAW beheerders, Jacques van den Hoorn en Tom de Water.

Inhoud
Naast asfalt inhoudelijke zaken zijn we ook de RAW-systematiek zelf ingedoken. Want hoe is het beheer van de RAW-systematiek nu eigenlijk geborgd. Hoe zorgen de CROW collega’s ervoor dat de 37 hoofdstukken van de systematiek up to date blijven, we aansluiten bij relevante ontwikkelingen als duurzaamheid, er koppelingen worden gelegde met andere CROW producten als de Kwaliteitscatalogus openbare ruimte. Waarom duurt het soms lang voordat de nieuwe RAW-teksten kunnen worden opgenomen in de systematiek? RAW collega Tom de Water nam de aanwezigen hierin mee.

Vanuit de WGA kwamen de volgende inhoudelijke thema’s aan bod:

- Uitfasering blank bindmiddel
- Uitfasering Hot mix asfalt
- Problematiek verdichtingsgraad en holle ruimte
- Duurzaamheid en asfalt
- Ontwikkelingen asfalt op gebied van klimaat en leefomgeving, vakmanschap, grondstoffen en energie en kwaliteit

Meer toelichting op deze onderwerpen zie je terug in de presentatie van deze middagen.

Toekomst RAW en asfalt
Naast de toepassing van asfalt in de RAW-systematiek zijn we bij CROW op een breder vlak bezig met asfalt. Collega Jacques van den Hoorn legt de verbinding met Asfalt Impuls. De asfalt sector staat de komende jaren gesteld voor grote uitdagingen. Voorbeelden van deze uitdagingen zijn het invulling geven aan de circulaire economie, het Nationaal Klimaatakkoord, het Klimaatakkoord van Parijs en het Manifest Duurzaam GWW 2030. Dit tegen de algemene achtergrond van minder kosten, minder hinder voor weggebruikers en omgeving én een gezonde economische omgeving voor de asfaltproducerende en verwerkende bedrijven. Programma Asfalt-Impuls is opgezet om effectieve oplossingen hiervoor leveren.
Onder Asfalt Impuls lopen de volgende projecten:

  • Aantoonbaar Duurzaam Asfalt
  • Asfalt in contracten
  • Asfaltkwaliteitsloket
  • Grip op bitumen
  • Functioneel opleveren
  • Hightech = Lowcost
  • Kwaliteitsborging
  • Levensduur voorspellend asfaltmodel

Meer weten over Asfalt Impuls. Bekijk dan de website.

RAW.nl en asfalt
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom asfalt en de RAW-systematiek? Meld je dan aan op RAW.nl. Zo hebben we op RAW.nl ook een themapagina Asfalt en RAW.

Jaarlijkse Release 2023
Wil je in een uurtje online worden bijgepraat over de wijzigingen en aanvullingen in de jaarlijkse RAW-release? Meld je dan aan voor een van de 3 online sessies!

Heb je naar aanleiding van dit nieuwsbericht nog vragen over de werkgroep asfalt?
Stuur dan gerust een berichtje naar Jacques.vandenhoorn@crow.nl of Tom.dewater@crow.nl