Vraag
Robert Voorhaar 3 weken geleden

Is het gebruikelijk/billijk bij onderhoudsbestek alle posten verrekenbaar ? kan opdrachtgever hoeveel m2 snoeiwerk bepalen en aantal beurten snoeien hagen ?

Is het gebruikelijk/billijk dat bij  een onderhoudsbestek met kwaliteitsniveua A  bijna alle posten op verrekenbaar zijn gesteld  ?  

Kan vervolgens de opdrachtgever ook nog zelf bepalen dat een bepaalde hoeveel m2 beplanting niet gesnoeid hoeft te worden en of dat ipv van 2 beurten maar 1 beurt knippen wordt wordt uigevoerd?  

(Deze aanpassingen door de opdrachtgever zorgt voor minder omzet, die wij vooraf niet kunnen weten!)

1 antwoord
Profielfoto van Jacques Teunissen Jacques Teunissen
4 dagen geleden

Beste Robert, je stelt meerdere vragen in een. Aan jouw vragen te zien, gaat het hier vermoedelijk om een RAW-bestek met beeldkwaliteit.

Om bij het begin te beginnen, voor besteksposten met de eenheid 'week'  is het niet ongebruikelijk om het kenmerk Verrekenbaar te gebruiken. Overigens is het dan niet zo dat de opdrachtgever kan zeggen dat er meer weken moeten worden gedaan tegen de 'verrekenprijs'. het betreft namelijk geen overschrijding van de verrekenbare hoeveelheid als bedoeld in paragraaf 39 van de UAV 2012, maar een bestekswijziging. Bij een bestekswijziging moeten opdrachtgever en aannemer een prijs overeenkomen voor het uit te voeren meer werk. (zie UAV 2012 par. 36 lid 4)

Op je tweede vraag is het antwoord 'JA'. Een opdrachtgever is bevoegd tot het opdragen van bestekswijzigingen zoals door jou omschreven. Hieraan zijn echter wel grenzen gesteld (zie UAV par 36 lid 2 en 3).

Minder werk kan inderdaad leiden tot minder omzet en daardoor tot minder dekking van algemene kosten en minder winst. Om die reden is in de UAV 2012 par 35 lid 5 een regeling opgenomen dat de aannemer recht heeft op 10% van het minderwerk. Let op, het gaat hierbij om het verschil tussen meer en minder werk als bij de eindafrekeing blijkt dat het salso minder werk groter is dan het saldo meer werk. Deze 10% kun je zien als compensatie van gederfde omzet.