Vraag
Arno Dijkstra 3 maanden geleden

Zijn prijsstijgingen altijd voor risico van de aannemer?

Door het actuele gebrek aan grondstoffen zijn bijvoorbeeld PVC-produkten schaars of niet leverbaar geworden. Hierdoor stijgen de prijzen meer dan onder 'normale' omstandigheden. Enkele leveranciers gaan daarom zelfs over op dagprijzen. Een aannemer heeft met dit soort prijsstijgingen bij inschrijving geen rekening kunnen houden. Wat is er voor deze extreme gevallen geregeld, want de risicoregeling (01.04) biedt aannemers onvoldoende mogelijkheden om dit bespreekbaar te maken bij de opdrachtgever?

4 antwoorden
Marco Koster
3 maanden geleden

Beste Arno,

 

Kon hem zo snel in de RAW/UAV niet vinden, maar in de wettelijke regeling van kostenverhogende omstandigheden (artikel 7:753 Burgerlijk Wetboek) staat het volgende:

 

Indien na het sluiten van de overeenkomst kostenverhogende omstandigheden ontstaan of aan het licht komen zonder dat zulks aan de aannemer kan worden toegerekend, zal de rechter op vordering van de aannemer de overeengekomen prijs geheel of gedeeltelijk aan de kostenverhoging kunnen aanpassen, mits de aannemer bij het bepalen van de prijs geen rekening heeft behoeven te houden met de kans op zulke omstandigheden.

 

Gelet op de aard van de UAV (redelijkheid en billikheid) is een en ander hier voldoende mee afgedekt.

 

Let wel dat de opdrachtgever in het geval van extreme prijsstijgingen ook een overeenkomst kan ontbinden op basis van artikel 7:764 van het Burgerlijk Wetboek

Arjan Bosma
3 maanden geleden

Goedemiddag Arno,

Volgens mij valt dit onder hoofdstuk 14 paragraaf 47 van de UAV 2012. 

Ik kan de tekst niet zo snel hier plakken maar kijk maar in de Standaard RAW Bepalingen 2020 blz. 1478

Mvg

Arjan Bosma

Joost Haest
3 maanden geleden

Je bent op zoek naar "kostenverhogende omstandigheden", geregeld in paragraaf 47 UAV. De wet kent een vergelijkbare bepaling in artikel 7:753 Burgerlijk Wetboek. Zie ook het artikel dat ik hier vorig jaar maart over schreef in Cobouw:

https://www.severijnhulshof.nl/juridische-handvatten-in-tijden-van-corona/

In het webinar "RAW actualiteiten café" van afgelopen dinsdag heb ik dit onderwerp behandeld inclusief (juridische) toelichting. De link om het webinar terug te kijken en de bijbehorende sheets zullen spoedig worden geplaatst op de website RAW.nl 

Jacques Teunissen
3 maanden geleden

Voor een terugblik op het "RAW actualiteiten café" kun je gebruik maken van opnderstaande link:

https://www.raw.nl/nieuws/332-terugblik-raw-actualiteitencafe-vertraging-vanwege-corona-is-te-kort-door-de-bocht

HomeGroepen