Vraag
Erik De Jong 8 maanden geleden

Dien je in een post voor het opbreken en/of aanbrengen van riolering wanneer de bestekspostomschrijving hierin niets aangeeft ook het grondwerk tbv het opbreken mee te rekenen of moet hier een aparte post voor opgenomen worden?

Lees meer over: riolering
4 antwoorden
Jan de Ruiter
8 maanden geleden

Dit moet wel vermeld worden. of in de post zelf of in aparte posten. elke werkzaamheid moet m.i. beschreven worden. Het moet de inschrijver volkomen duidelijk zijn wat er van hem wordt verwacht. 

Jos Danen
8 maanden geleden

Lijkt me wel handig om voor het grondwerk een aparte bestekspost op te nemen, vooral bij het aanbrengen. Tenzij er tekstueel bij de te verwijderen en aan te brengen riolering incl. grondwerk staat.

Arend Ens
8 maanden geleden

Volgens de RAW-systematiek dienen alle werkzaamheden in besteksposten te zijn beschreven, dus ook het grondwerk voor het verwijdere/aanbregen van riolering. Alleen bij zeer eenvoudig werk waarbij het evident is om hoeveel grondwerk het gaat kan de tekst incl. grondwerk in de bestekspost worden opgenomen.

In de meeste gevallen dienen de hoofdcodes 240101 en 240102 voor het gravan tot 1,5 m diep en dieper en de codes 240121 en 240122 voor het aanvullen van de sleuf gebruikt te worden om voldoende informatie over het grondwerk te kunnen geven, zeker als er volgens 240111 een grondverbetering moet worden toegepast.

Deze werkzaamheden kunnen ook in een samengestelde post als volgposten worden meegenomen zodat één totaalprijs voor het aanbrengen/verwijderen op de inschrijvingsstaat terecht komt.

Ron Reijnders
7 maanden geleden

ik ben het eens met eerdere antwoorden maar die gaan uit van de RAW-spelregels. Ik vind de vraagstelling in zoverre gevaarlijk dat als je als inschrijver op grond van de antwoorden geen grondwerk rekent, je van een koude kermis kan thuiskomen als deze vraag bij de gewone rechter voor zal komen (en dat kan een OG uiteraard ook zelf stellen) . Deze zal namelijk als eerste zeggen: U bent aannemer, kunt u mij de werken aantonen waar u een riool heeft gelegd zonder grondwerk? De kans is er dan dat u het grondwerk wel moet doen maar niet betaald krijgt of slechts gedeeltelijk betaald krijgt. De rechter baseert zich dan op uw waarschuwingsplicht als aannemer. Als u namelijk had gewaarschuwd  dan had u ook een concreet antwoord gekregen namelijk: door toevoeging van grondwerkposten OF door toevoeging van de tekst "inclusief grondwerk". 

HomeGroepen