Vraag
Pepijn Soons 3 maanden geleden

Raamovereenkomst: Hoeveelheden i.r.t. looptijd van contract?

Hoi,

Voor een RAW-raamovereenkomst heb ik enkele vragen:

Moeten de fictieve hoeveelheden in relatie staan tot de looptijd van het contract (dus zonder de verlengingperiode meegerekend)? Of kunnen de hoeveelheden ook gebasseerd zijn op de looptijd plus de verlengingsperiode?

gr. Pepijn

Lees meer over: looptijd
3 antwoorden
Marco Koster
3 maanden geleden


Beste Pepijn,

 

In de basis moeten de fictieve hoeveelheden een zo goed mogelijke inschatting zijn van de werkzaamheden die gedurende de initiele looptijd van het contract zullen worden verwerkt.

Op basis van deze hoeveelheden kan de aannemer een inschatting maken van de capaciteit die hij in moet zetten.

De mogelijke verlengingen worden dus niet meegenomen.

 

Groet,

 

Marco

Jacques Teunissen
3 maanden geleden

Beste Pepijn,  
Ik ben het eens met de reactie van Marco. Wat ik nog wil aanvullen is dat je voor het vaststellen van de waarde van de opdracht, in het kader van de beoordeling wel/niet europees aanbesteden een mogelijke verlenging wel mee moet rekenen. Maar bij het opstellen van de RAW-raamovereenkomst gelden uitsluitend de hoeveelheden voor de looptijd excl. mogelijke verlenging.

Groet,  Jacques

Niek van Onna
3 maanden geleden

Beste Pepijn,

Nog een aanvulling van mijn zijde. De praktijk is vaak weerbarstiger dan de theorie. Zo zie je bij de aanbestiding van raamovereenkomsten dat aannemers soms bewust laag inschrijven op posten waarvan ze verwachten dat deze weinig in opdracht worden gegeven. Dit om het werk aan te kunnen nemen met de laagste fictieve inschrijvingssom. Kijk daarom kritisch naar de posten in je bestek. Neem de posten op die je verwacht ook echt nodig te hebben. Ontbrekende posten kun je ook tijdens de looptijd nog toevoegen. Zorg ook dat posten die je veel verwacht te gebruiken een hoge hoeveelheid hebben, dat dit dus in verhouding staat. 

Mijn ervaring is dat een aannemer voor het inschatten van de benodigde capaciteit (arbeid, materieel) vooral kijkt naar de omzetgarantie in relatie tot welke werkzaamheden hij moet uitvoeren.

Groet Niek

Is jouw vraag nog niet beantwoord?

Stel nu je vraag aan 889 experts!
Stel je vraag
HomeGroepenRAW Vacatures