Nieuwsbericht

RAW-teksten voor Conserveringswerken herzien

Profielfoto van Daniëlle van Schaik
26 september 2022 | 1 minuut lezen

Hoofdstuk 56 Conserveringswerken heeft een achterstand van jaren opgelopen op de praktijk. De ontwikkelingen met nieuwe en duurzamere technieken ontbreken. Technieken als ‘metaliseren’ en ‘oplosmiddelvrije coatings’ zijn inmiddels gemeengoed maar ontbreken in RAW. Deze situatie frustreert het gebruik van dit hoofdstuk waardoor de ambitie is ontstaan om de tekst weer te laten aansluiten op de huidige praktijk. Deze teksten liggen tot 6 november ter visie.

Aanleiding

Bij het uitvoeren van het regulier beheer ten behoeve van de RAW 2020 bleek hoofdstuk 56 Conserveringswerken onacceptabel verouderd. Resultaatsbeschrijvingen en normverwijzingen hadden als basis de in 2011 ingetrokken NPR 7452 die op zijn beurt weer was gebaseerd op de NEN-EN-ISO 12944 serie. Ook die normserie is, afgaande op de gehanteerde coderingen, na het opstellen van het hoofdstuk nog twee maal gewijzigd (coderingen zijn afkomstig uit de versie 1998 die in 2007 is vervangen en vervolgens weer in 2019).

De insteek is geweest om het hoofdstuk ‘weer bij de tijd’ te brengen. Dus geen grote inhoudelijke aanpassingen maar zorgdragen voor de integriteit van het hoofdstuk. Daarvoor was het wat de Standaard Bepalingen aangaat voldoende om de normverwijzingen aan te passen. De resultaatsbeschrijvingen dienden echter ingrijpender aangepast. Om die reden is er een beperkte marktconsultatie uitgevoerd.

Marktconsulatie

Uit de beperkte marktconsultatie bleek dat het hoofdstuk behalve niet integer ook niet meer aansloot bij de stand der techniek. Opmerkingen waren o.a.:

  • NEN-EN-ISO 12944 is niet geschikt voor onderhoudssituaties
  • er zijn tegenwoordig (veel) meer voorbereidingstechnieken voorhanden dan de RAW beschrijft (o.m. vacuümstralen, ultrahogedruk waterstralen)
  • eisen aan reinheidsgraden stemmen niet altijd overeen met de bijbehorende technieken (vooral bij handmatige voorbereiding maar ook Sa 2,5 bij waterstralen)
  • als conserveringstechniek komt metaliseren meer en meer in zwang (relevante norm ISO 2063)
  • onder specialisten worden de Amerikaanse standaarden van SSPC (Society for Protective Coatings) meer gehanteerd dan de NEN-EN-ISO 12944
  • het hoofdstuk aanvullen met minimale inhoud en overige eisen voor een test- en inspectieplan

Hoewel de RAW 2020 het voorschrijven van de nieuwe technieken niet verhindert, is er zeker geen sprake van passend faciliteren. Om die reden is besloten om het hoofdstuk met inbreng van een werkgroep te herzien.

De nieuwe teksten liggen nu ter visie. Commentaar kan met behulp van het te downloaden Word-sjabloon tot uiterlijk 6 november 2022 worden ingediend via jeroen.vanhaasteren@crow.nl.