Nieuwsbericht

De rol van CROW en RAW in de verduurzaming van de GWW

Profielfoto van Barbara Hasselaar
9 maart 2023 | 2 minuten lezen

In de duurzaamheidstransitie van de GWW (Grond Weg en Water) speelt elke partij haar eigen rol op een passend niveau. Zoals in elke transitie zijn er partijen die de lat voor zichzelf hoog leggen, die lopen voorop in de transitie. Er is ook een grote groep die de ontwikkeling volgt, maar de lat niet op de uiterste hoogte kan leggen, bijvoorbeeld door gebrek aan tijd of kennis.

CROW positioneert zich in de duurzaamheidstransitie als de verbinder tussen de hoog- en laagspringers. CROW, als beheerder en uitgever van standaarden en richtlijnen, legt een lat waarover partijen moeten springen. Deze lat waarborgt de kwaliteit van werken in de GWW. Kortom: volg je CROW? Dan werk je ‘business as usual’. Bovenop deze lat kunnen partijen iets extra’s doen. Zonder afbreuk te doen aan de vereiste kwaliteit kunnen zij met innovaties en het samenwerken in de sector, hogere duurzaamheidsprestaties behalen.

Het is de inzet van CROW om de lat van ‘business as usual’ steeds te gaan verhogen. Dit doen we door de kennis van de hoogspringers door te vertalen naar de standaarden die we uitgeven. Op die manier komt de kennis van de hoogspringers op een toegankelijke manier bij de partijen die de standaarden van CROW volgen. Als gebruiker van de CROW-standaarden profiteer je dus van de kennis die door andere partijen wordt ontwikkeld, hiervoor hoef je niet zelf te gaan innoveren of experimenteren.

Door deze rol van CROW ontstaat er een versnelling in de duurzaamheidstransitie in de GWW. Partijen die de capaciteit hebben om sneller te verduurzamen krijgen de ruimte. De grote groep partijen die niet zo snel kunnen gaan, mogen erop vertrouwen dat de nodige kennis en inzichten van de hoogspringers automatisch tot hen komt via de standaarden van CROW. Ze kunnen daarmee werken volgens de manier waarop ze dat altijd al gedaan hebben.

CROW is van de sector. De standaarden worden niet bedacht door CROW’ers, maar door de professionals in de sector die onder begeleiding van CROW komen tot de standaard. Wil je dus bijdragen aan de versnelling van de duurzaamheidstransitie in de GWW? Zet je dan in door deel te nemen aan werkgroepen of laat CROW weten waar de lat omhoog kan.

Benieuwd hoe we de RAW-systematiek met elkaar willen verduurzamen? Bekijk hier de stappen die we daarvoor hebben gezet en gaan zetten.

Lauren van der Meer

  • Lauren is betrokken bij het verduurzamen van het CROW-portfolio. Wil je hierover meer weten neem dan gerust contact met hem op.  (lauren.vandermeer@crow.nl)
  • RAW collega's Tom de Water (tom.dewater@crow.nl) en Mark van der Sluys (mark.vandersluys@crow.nl) zijn vanuit RAW betrokken om duurzamheidsaspecten te laten landen in de RAW-systematiek.
    Wil je daar meer over weten? Neem gerust contact op met Tom of Mark.
  • Benieuwd naar deelname aan een RAW-werkgroep? Bekijk dan de flyer 'Mogen we kennis met je maken?
  •