Nieuwsbericht

Vastgestelde RAW-teksten Proef 66: Bepalen van de verdichtingsgraad van asfalt

Profielfoto van Barbara Hasselaar
8 februari 2024 | 1 minuut lezen

Herziening van proef 66 is voortgekomen uit problematiek die is besproken bij de permanente werkgroep Asfaltverhardingen (WGA).

Bij asfaltdeklagen blijkt dat sprake kan zijn van onterechte afkeur op (te lage) verdichtingsgraad. Dit probleem is branchebreed en aannemeronafhankelijk. Het werk ziet er kwalitatief goed uit én ook na een aantal gebruiksjaren wordt nog geen schade geconstateerd. Bovendien wordt regelmatig geconstateerd dat het werk opnieuw maken niet tot een beter resultaat leidt, ook niet als de aannemer (weer) zijn uiterste best doet om goede kwaliteit te leveren.

Het lijkt erop dat de bepaling van de streefdichtheid en dichtheid proefstuk van dunne asfaltproefstukken in de praktijk bepalende factoren zijn in deze problematiek. Uit laboratoriumonderzoek van kernen uit een proefplaat blijkt dat de dichtheid afneemt als de hoogte van de kernen door polijsten worden verkleind. Uit onderzoek van circa 17.000 boorkernresultaten blijkt dat de verdichtingsgraad voornamelijk afhankelijk is van de verhouding tussen de laagdikte en de nominale korrelmaat. De invloed van andere mogelijke factoren, zoals weersomstandigheden, is klein. Hoewel de rol die een groot aantal factoren in de problematiek van verdichtingsgraad spelen onduidelijk is, heeft de WGA voor een pragmatische oplossing van het verdichtingsgraadprobleem van deklagen gekozen.

De toelichting op de aanpassing is terug te lezen in de Herziening proef 66 Bepalen van de verdichtingsgraad van asfalt.
Belangrijk om te weten: de definitieven teks wordt opgenomen in de jaarlijkse release 2024 die uit komt in september. Tot die tijd kunnen de vastgestelde teksten via RAW.nl worden gebruikt voor toepassing.