Nieuwsbericht

RAW en Duurzaamheid: echt wel!

Profielfoto van Albert Haveman
5 december 2022 | 2 minuten lezen

Het lijkt alsof we deze blogs over duurzaamheid in omgekeerde volgorde schrijven. Joost Fijneman trapte af met het einde van duurzaamheid, gevolgd door Lauren van der Meer die schrijft dat je vooral moet samenwerken om dat einde te halen. En dan ga ik nu zeggen dat het duurzame wiel al is uitgevonden?

Het ligt iets anders. De aanleiding voor deze titel is mijn frustratie over regelmatig terugkerende signalen in de media dat RAW niet geschikt zou zijn om innovaties te realiseren. Of om duurzame doelen te contracteren. Niets is minder waar. Een collega omschreef het als volgt:
"Stel, je hebt een auto met navigatie en rijdt al een tijdje probleemloos door Nederland. Dan wil je op een dag naar België maar blijkt dat je navigatie alleen de wegen in Nederland bevat. Wat doe je dan? Zoek je zelf de weg in België, kijk je of iemand voor jou een route heeft, of denk je: dan maar niet met deze auto want dat kan niet?"

RAW is een systematiek die bestekschrijvers helpt een contract op te stellen. RAW bevat een set gestandaardiseerde resultaatsbeschrijvingen met bijbehorende bepalingen van werkzaamheden waarvan de sector bij de totstandkoming van deze teksten vond dat deze bijdragen aan uniform werken.

Maar afwijken of aanvullen kan en mag altijd! Wie met RAW wat anders wil dan de gebaande weg bewandelen moet echter wel zelf de bijbehorende teksten bedenken. Of goed bedachte teksten van een collega opdrachtgever gebruiken. Maar dat kan dus prima. Dus hoor of lees je binnenkort bijvoorbeeld dat het gebruik van gerecycled asfalt in RAW niet mag, dan weet je dat dat onzin is. Het wordt op dit moment alleen niet gefaciliteerd in de vorm van standaard teksten. En dat is iets waar we best naar kunnen kijken, maar laten we alstublieft wel de juiste boodschap verkondigen.

Binnenkort vertellen we je over hoe wij denken dat we met RAW een nog grotere impact kunnen realiseren in het meters maken met duurzaamheid. Wij geloven namelijk dat, als we de kracht van deze breed gedragen ‘onderlegger’ van de civiele techniek in Nederland slim inzetten, we daarmee een enorme bijdrage kunnen leveren aan het maken van de duurzame keuzes. Daarvoor moeten we wel anders omgaan met de manier waarop we kennis verzamelen, vastleggen en verspreiden via RAW. Vooral met de snelheid waarop dit gebeurt.

Bijeenkomst Infratech
Meedenken over het vergroten van impact van duurzaamheid in RAW? Meld je dan nu aan voor de bijeenkomst op donderdag 19 januari 13.00 uur, tijdens Infratech 2023 in Ahoy Rotterdam.

Op de hoogte blijven? Meld je dan vooral aan als professional op www.raw.nl.

Dit blog is geschreven door Albert Haveman – Kenniswerker team RAW

Blogs Duurzaamheid

‘Winnen met duurzaamheid? Bundel je krachten!’ geschreven door Lauren van der Meer.
'Het einde van duurzaamheid' geschreven door Joost Fijneman