Nieuwsbericht

Is vrieskou de oplossing voor de woekerende onkruid-nachtmerrie?

Profielfoto van Jacques Teunissen
2 augustus 2021 | 1 minuut lezen

Al eerder hebben we op RAW.nl kennis en mogelijke aanpak gedeeld rondom de bestrijding van de Japanse Duizendknoop. De WUR heeft zelfs een eigen ‘Digitaal Kennisnetwerk Invasieve Exoten gelanceerd’ en samen met CROW levende Stad hebben we op 9 juni de bijeenkomst Bestrijding van invasieve exoten met de RAW georganiseerd. Maar wat blijkt in de praktijk? Deze woekerende onkruid-nachtmerrie groeit maar door. Op sommige optimale dagen wel 20 cm.

Van maaien, verbranden of het gebruik van bestrijdingsmiddelen trekt de plant zich weinig aan en woekert vrolijk verder. Eigenlijk is uitgraven en de planten vervolgens verbranden tot nu toe de enige methode die echt werkt. Maar die is erg duur. De grond moet immers zo diep worden afgegraven dat alle wortels weg zijn, en alle grond moet afgevoerd worden.

Bevriezing
Maar hoe zit het met vrieskou en deze woekeraar. Uit de eerste onderzoeken bleek dat de wortels van de plant het niet overleven bij een temperatuur van -5 graden Celsius. En dat zelfs in een ‘thuisvriezer’. Dat bood potentie voor verder onderzoek.

André Evers verteld hoe zijn onderzoek verder ging. Lees het hele artikel op Gelderlander.nl

Bekijk ook het RAW themadossier Groenvoorzieningen inclusief exoten