Nieuwsbericht

Circulaire beplanting door Stichting Struikroven

Profielfoto van Barbara Hasselaar
3 november 2022 | 1 minuut lezen

Planten redden van de sloop, dat is in een zin wat stichting Struikroven doet.

Jaarlijks gaan er namelijk vele voetbalvelden aan planten en struiken verloren door de sloop en renovatie van woonwijken. Dat moet anders en dat kan dus ook anders. Oprichtster Bernice Kamphuis komt tot het idee van struikroven als haar eigen woonwijk wordt gerenoveerd en al het groen in containers zag verdwijnen.

Inmiddels is Stichting Struikroven al een aantal jaren en ontwikkelingen verder. Het is een stichting geworden en door heel Nederland zijn struikrovers actief. Op een aantal locaties zijn zelfs Roverstuinen opgericht. Dit is een stuk grond waar geroofd groen tijdelijk kan worden geplant, en waar anderen het weer kunnen uitgraven en meenemen voor hun eigen tuin of buurt.

Van landelijke behoefte naar duurzame oplossing
Stichting Struikroven streeft ernaar een vast onderdeel te worden van elk sloop- en renovatieproces in Nederland. Er moet een vanzelfsprekendheid komen om bestaand groen niet meer te vernietigen, zodat het kan worden hergebruikt ten gunste van de biodiversiteit en circulaire economie. Ze bouwen aan een community waar bedrijven, overheden en bewoners samenwerken om bestaand groen te behouden door te redden en her te planten. In elke gemeente in Nederland worden Struikrovers opgeleid en ingezet om hieraan mee te bouwen.

RAW en circulaire beplanting
In hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen zijn een aantal zaken opgenomen over het herplanten van bomen. Maar niet vanuit de gedachten zoals stichting Struikroven dit bedoelt.
Wellicht is het interessant om te weten van jullie als RAW gebruikers, bestekschrijvers, opdrachtgevers en opdrachtnemers, wat voor mogelijkheden jullie zien om meer te doen met deze tijdelijke beplanting in een RAW bestek.

Is dit mogelijk of niet? Laat je reactie achter onder dit bericht.

Meer weten over Stichting Struikroven? Bekijk dan de website www.struikroven.nu