Nieuwsbericht

Helpdeskvraag: Mis ik nu de beeldmeetlat voor het knippen van hagen bij de nieuwe KOR 2023?

Profielfoto van Erik Bolck
22 februari 2024 | 2 minuten lezen

Joost: Goedemorgen, je spreekt met Joost, ik heb een vraag over beeldkwaliteit.

Erik: Goedemorgen, dat kan wat is precies je vraag?

Joost: Ik ben bezig met het opstellen van een bestek met beeldkwaliteit voor groenonderhoud. Nu ben ik in het bezit van de nieuwe KOR2023, maar ik mis de beeldmeetlatten voor hagen. Zijn jullie niet iets vergeten?  

Erik: Ik ga ervan uit dat de KOR compleet is, maar ik denk dat ik al weet wat je bedoeld.

Joost: Vertel, ik ben benieuwd.

Erik: In de KOR 2023 zijn beeldmeetlatten voor 2 soorten onderhoud opgenomen. Voor verzorgingsonderhoud en voor technisch onderhoud. Het verzorgingsonderhoud is het hoogfrequente onderhoud zoals u het kent; schoonmaken, vegen, knippen van graskanten, onkruidbeheer, maaien enz. Bij technisch onderhoud is er sprake van (doorgaans) laagfrequent onderhoud.

Ik geef een voorbeeld: ik wil het verzorgingsonderhoud van een gazon op beeldkwaliteit beheersen. Hiervoor kan ik hoofdcode 51.28.01 gebruiken, beheersen grashoogte-gazon met de eenheid week. De aannemer moet dan gedurende de looptijd van het contract het gazon op beeld houden.

Ik kan ook kiezen om dit op frequentie te doen, dan kies ik voor hoofdcode 51.28.21 beheersen grashoogte-gazon met de eenheid are. Bij deze monitort de aannemer of aan het vereiste beeld wordt voldaan. Is dat niet het geval en hij moet werkzaamheden uitvoeren zodat weer aan het beeld wordt voldaan, dan krijgt hij deze met de bijbehorende eenheid betaald.

Voor reparaties van het gazon (technisch onderhoud) kies ik voor hoofdcode 51.28.25 beheersen kaal oppervlak gazon. Hierbij voert een aannemer inspecties uit en repareert de kale plekken. Deze reparaties worden op de hoofdcode 51.28.25 verrekend. De inspecties worden verrekend op hoofdcode 10.02.01 of 10.02.02.

Joost: Ik begrijp het, maar hoe zit dat nu precies bij hagen, hiervoor mis ik dan toch een resultaatsbeschrijving met de eenheid week?

Erik: Dat klopt. In de vorige versie van de KOR was er een tabel beschikbaar, hierin werd aangegeven of je het beste beeld of frequentie in het bestek kon opnemen. Voor hagen was dat frequentie. Nu kan de bestekschrijver geen keuze meer maken voor de eenheid week, maar moet hij kiezen voor hoofdcode 51.48.51 ‘Beheersen snoeibeeld geschoren haag’. Deze heeft de eenheid meter. In deze bestekspost is een deficode opgenomen die de frequenties voor inspecties aangeeft met termijnen waarbinnen de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Het monitoren wordt apart verrekend op afzonderlijke posten, deze zijn te vinden onder hoofdcode 10.02.01. en 10.02.02. Hier geeft de aannemer een prijs op voor de inspecties.

Joost: De feitelijke werkzaamheden worden dan verrekend op de bestekspost beheersen snoeibeeld geschoren haag?

Erik: De aannemer geeft in de prijs per eenheid voor het beheersen van het snoeibeeld van geschoren hagen een prijs op per meter die behoort bij de in de bestekspost beschreven werkzaamheden die de aannemer moet uitvoeren wanneer bij het monitoren blijkt dat niet aan het vereiste kwaliteitsniveau wordt voldaan. In dit geval gaat het dan natuurlijk om het knippen/snoeien van de betreffende haag.

Joost: Ik denk dat ik het nu begrijp, dankjewel, ik kan weer verder met mijn bestek.

Erik: En mocht je nog vragen hebben, dan kunt je altijd nog contact met ons opnemen.

Joost: Dankjewel.