RAWeetje

Hoe kom ik tot een herziening van de verrekenprijs?

Een herziening van de verrekenprijs kan plaatsvinden als een van de contractpartijen een dergelijk verzoek indient.
Profielfoto van Bas Huisman
(onbekend)
4 juni 2020 | 1 minuut lezen

In overleg wordt dan bekeken of het verzoek terecht is en wat de gewijzigde verrekenprijs zal moeten worden.

In een RAW-bestek kunnen voor de hoeveelheid resultaatsverplichting verrekenbare hoeveelheden, als bedoeld in UAV §38 lid 1, voorkomen. Afwijkingen op deze hoeveelheden worden verrekend overeenkomstig UAV §39 met inachtneming van paragraaf 01.03 van de Standaard RAW Bepalingen.

Uitgangspunt bij verrekenbare hoeveelheden is, dat bij over- of onderschrijding afwijkingen van deze hoeveelheden worden verrekend tegen verrekenprijzen die bij de totstandkoming van het contract zijn overeengekomen. Volgens UAV §39 lid 1 vormen de verrekenprijzen een onderdeel van de aannemingsovereenkomst. In dezelfde paragraaf §39 staat in lid 5 welke kosten in de verrekenprijs zijn inbegrepen. Echter: in art. 01.03.03 lid 02 van de Standaard RAW Bepalingen is dit lid niet van toepassing verklaard.

Binnen de RAW-systematiek wordt de verrekenprijs bepaald door de prijzen per eenheid, verhoogd met het percentage algemene kosten en winst en risico zoals deze in de inschrijvingsstaat door de aannemer zijn opgegeven (art. 01.03.03 lid 01). Er wordt geen opslag toegekend voor uitvoeringskosten. Het argument hiervoor is: een afwijking van verrekenbare hoeveelheden hoeft niet te leiden tot wijziging van de uitvoering en aanspraak van de aannemer op bijbetaling.

Voor een eventuele herziening van de verrekenprijs gelden twee voorwaarden (UAV §39 lid 2):

–      de afwijking van verrekenbare hoeveelheid bedraagt meer dan tien procent;

–      de verrekenprijs blijkt aantoonbaar te hoog of laag te zijn.

Wanneer opdrachtgever en aannemer van mening zijn dat aan beide genoemde voorwaarden wordt voldaan, moeten zij in onderling overleg bepalen wat de gewijzigde verrekenprijs wordt. De gewijzigde verrekenprijs geldt voor de gehele afwijking. Arbiters zijn van mening dat pas achteraf kan worden vastgesteld of een verrekenprijs aantoonbaar te hoog of te laag blijkt te zijn.

Naar het oordeel van arbiters is de mogelijkheid van paragraaf 39 van de UAV tot herziening van verrekenprijzen geen vrijbrief, bij het vaststellen van de gewijzigde verrekenprijs moet de oorspronkelijke systematiek, waarop de verrekenprijs conform artikel 01.03.03 van de Standaard RAW Bepalingen is bepaald, worden gevolgd.

Bij de herziening van de verrekenprijs zal men dus in beginsel rekening moeten houden met de formule waarmee de verrekenprijs tot stand is gekomen en met de vastgestelde percentages die uit de ingediende inschrijvingsstaat te herleiden zijn. De herziening kan dus niet door de aannemer worden gebruikt om verliezen te compenseren.

Download hier de PDF versie van het RAWeetje