RAWeetje

Is de volledige Standaard altijd van toepassing op een resultaatsverplichting?

Voor elk RAW-bestek geldt dat in deel 3 de Standaard RAW Bepalingen van toepassing zijn verklaard.
Profielfoto van Jacques Teunissen
4 juni 2020 | 3 minuten lezen

Daarmee zijn formeel de bepalingen voor leidingwerk ook van toepassing voor funderingsconstructies. In dat geval wordt gesproken over een ‘dode letter’; de bepalingen voor leidingwerk hebben immers betrekking op rioleringswerk en werkzaamheden aan gas- en waterleiding en niet op funderingsconstructies. Als in het bestek geen funderingsconstructies zijn beschreven, zou men aan de bepalingen voor funderingsconstructies voorbij kunnen gaan. 

De Standaard RAW Bepalingen maken onderscheid tussen:

  • Algemene en administratieve bepalingen;
  • Technische bepalingen.

De algemene en administratieve bepalingen zijn opgenomen in hoofdstuk 01. Deze bepalingen zijn voor alle werkzaamheden binnen het kader van het RAW-bestek van toepassing.

Vanaf hoofdstuk 10 zijn de technische bepalingen opgenomen, ingedeeld op basis van verschillende werkcategorieën. De technische bepalingen vanaf hoofdstuk 10 en resultaatsverplichtingen in deel 2.2 van een RAW-bestek zijn niet los van elkaar te zien en vullen elkaar aan.

De benadering in werkcategorieën wil zeggen, dat technische bepalingen over rioleringen bij elkaar in één hoofdstuk staan. Deze benadering heeft ertoe geleid dat sommige bepalingen twee of meer keer in de Standaard RAW Bepalingen zijn opgenomen. Soortgelijke bepalingen voor specifieke activiteiten komen terug in de desbetreffende werkcategorieën. Vergelijk bijvoorbeeld hoofdstuk 22 ‘Grondwerken’ en hoofdstuk 24 ‘Sleuf- en sleufloze technieken’ met elkaar.
Het komt ook voor dat in een hoofdstuk wordt verwezen naar bepalingen uit een ander hoofdstuk.

Voor het maken van een bestekspost wordt gebruikgemaakt van een onderdeel van de RAW-systematiek: de catalogus resultaatsbeschrijvingen. Elke resultaatsbeschrijving heeft een zescijferige hoofdcode. De koppeling tussen resultaatsbeschrijvingen en technische bepalingen uit de Standaard RAW Bepalingen gebeurt door middel van de eerste twee cijfers van de hoofdcode en het hoofdstuknummer in de Standaard RAW Bepalingen.

In het voorbeeld hierna is met behulp van de catalogus resultaatsbeschrijvingen een bestekspost opgenomen waarbij een open bemaling wordt voorgeschreven, door de eerste twee cijfers van de hoofdcode. In dit geval, 21, is de koppeling gemaakt naar de technische bepalingen uit de Standaard RAW Bepalingen hoofdstuk 21 ‘Bemalingen’.

                                            
Bestekspost bemalingen                                                                                           Inhoudsopgave hoofdstuk 21 (Standaard)

Wanneer opdrachtgever en aannemer het oneens zijn of een technische bepaling van toepassing is op een bestekspost (een resultaatsverplichting), moet in ogenschouw worden genomen dat in beginsel de gehele Standaard RAW Bepalingen van toepassing zijn op een RAW-contract. Met dien verstande dat moet worden vastgesteld of een specifieke bepaling redelijkerwijs betrekking heeft op het betreffende werk. 
‘Van toepassing’ is in het geval van: ‘eerste twee cijfers van de hoofdcode van een bestekspost zijn gelijk aan het hoofdstuknummer van de Standaard’ overduidelijk. ‘Redelijkerwijs betrekking hebben op’, is lastiger wanneer de eerste twee cijfers van de hoofdcode van een bestekspost en het hoofdstuknummer van de Standaard niet overeenkomen. Bijvoorbeeld het beschrijven van rioleringswerkzaamheden met hoofdcode 519999 (hoofdstuk 51 betreft technische bepalingen groenvoorzieningen). Door de tekst in de bestekspost is duidelijk dat het rioleringswerkzaamheden betreft en daar horen de technische bepalingen van het hoofdstuk 25 (Riolering) bij.

Wanneer een bestekschrijver een bepaling uit een ander technisch hoofdstuk op een resultaatsverplichting van toepassing wil laten zijn, moet hij dat nadrukkelijk in het bestek vermelden om onduidelijkheid te voorkomen. De opdrachtgever kan tijdens de uitvoering niet ‘naar eigen goeddunken’ uit de technische bepalingen putten. Er moet sprake zijn van:

  • het van toepassing zijn;
  • redelijkerwijs betrekking hebben op;
  • het nadrukkelijk opgenomen zijn in het bestek.

Download hier de PDF versie van het RAWeetje