Nieuwsbericht

Wat te doen na de Verkenningsmiddag MKI in het RAW-bestek?

Profielfoto van Barbara Hasselaar
26 februari 2024 | 2 minuten lezen

Vanuit verschillende kanten ontvingen we signalen dat Milieu Kosten Indicator (MKI) steeds meer wordt toegepast bij contracten in de openbare ruimte. Dit is te verklaren aangezien het ministerie middels klimaat neutrale- en circulaire Rijks Infrastructurele projecten MKI gebruikt om de milieueffecten meetbaar te maken. Veelal is het de RAW-contractsystematiek waarmee deze projecten worden uitgevoerd.

Na de zomer 2023 zijn we gestart met het Deelprogramma Verduurzaming RAW. Hiermee gaat CROW aan de slag gaan met het toevoegen van verduurzamingsaspecten aan de verschillende hoofdstukken van de RAW-standaard. Om impact te maken wordt er gestarte met de “deel” hoofdstukken die een relatie hebben met staal, beton en asfalt.

MKI heeft geen plek in de RAW-systematiek, althans nog niet. Tijdens de eerste van 3 verkenningsmiddagen op donderdag 1 februari is CROW het gesprek aangegaan met ruim 40 deelnemers om te kijken hoe MKI wel een plek kan krijgen in de RAW-systematiek.

Tijdens de middag zijn we in kleinere groepen uit elkaar gegaan en de volgende vragen besproken:

  • Welke impact gaan we met MKI maken?
  • Hoe nemen we MKI op? Als Standaard eis of in de resultaatsbeschrijving?
  • Kan MKI over de gehele systematiek heen worden uitgerold of moet dit voor een beter resultaat per hoofdstuk/product?
  • Nemen we transport of restwaarde mee met een MKI, kortom welke fases zijn realistisch om op te nemen?  
  • Hoe krijgen we betrouwbare MKI-eisen?

Wel hebben we bij de deelnemers duidelijk gemaakt dat het deze middag niet zou gaan om een BPKV, EMVI of andere uitdagende contractvorm. Al met al is deze middag een hele hoop input opgehaald die wij mooi mee kunnen nemen naar de evaluatie. Nadat alle drie de verkenningsmiddagen hebben plaats gevonden gaan wij kijken of er een rode draad te halen is uit alle geleverde input. Een complete terugkoppeling van de drie verkenningsmiddagen met onze rode draad en conclusie zal half maart worden gedeeld via www.RAW.nl. Bij voldoende motivatie, en die lijkt er nu al te zijn, zal er met een select paritair gezelschap in de vorm van een werkgroep concreter gekeken gaan worden naar invulling van MKI in RAW waarbij de input en signalen vanuit de verkenningsmiddagen een mooie vliegende start moeten ondersteunen.

Deze verkenningsmiddagen zijn dus concreet een opmaat naar een nog samen te stellen groep RAW-deskundigen die dit onderwerp, mét input uit de verkenningsmiddag, samen concreet gaan uitwerken.

Hou RAW.nl in de gaten voor de uitgebreide terugkoppeling na 7 maart. Heb je nu al vragen, wensen of ideeën?
Stuur dan een mail naar raw-duurzaam@crow.nl